Larry Page'den bir yılın muhasebesi

Larry Page’in Google’daki CEO pozisyonuna gelmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Peki bu geçen bir yılda Google’da neler olup bittiğini merak ediyor musunuz? Eğer yanıtınız evetse çok şanslısınız çünkü Larry Page merak ettiğiniz her şeyi açıklayacak uzun (gerçekten uzun) bir yazı yazdı ve “CEO’dan 2012 güncellemesi” başlığı ile yayınladı.

Bu mektubun asıl muhatabı yatırımcılar, ama biz daha az şanslı olanlar da Google’ın son 12 ayındaki değişimlerini ve son durumları bu sayede öğrenebiliyoruz. Örneğin tüm hayalet kasaba iddialarına rağmen Page Google+’ın 100 milyon aktif kullanıcısı olduğunun altını çiziyor.

Google+’ın dışında Android’den, Gmail’e, Chrome’dan sürücüsüz arabalara kadar pek çok  konun yer aldığı mektubunun tamamını okuyacak vakti olmayanlar için öne çıkan bazı başlıkları aşağıda özetlemeye çalıştık.

Geçen bir yıldaki öncelikli odak noktalarının Tüm Google ürünlerine yayılmış, daha sezgisel bir kullanıcı tecrübesi yaratmak olduğunu söyleyen Page, bu amaçla gerçekleşen değişimlerin mahremiyet konusuna dikkat çektiğini de söyledi.  Fakat tüm bunların aslında daha iyi ve daha isabetli bir arama tecrübesi yaratmak olduğunun altını çizdi.

Motorola satın almasına da değinen Page, Motorola’ya ait patentleri sahip olması ile birlikte Android’in çok daha güçleneceğini söylerken, bu satın alma ardından endişeleri artan üreticilere de bir mesaj gönderdi: Şeffaflıkla yönetilecek bu durum sayısız donanım partnerlerine de büyük faydaları olacak.

Page, Android  için 55  farklı üretici ile iş birliği yapan Google’ın, günde 850 bin Android cihazın aktive ettiğine değindi.  120 farklı Google+ entegrasyonu gerçekleştirildiğini söyleyen Page, geçtiğimiz yıl içerisinde 30 farklı ürünü de sona erdirdiği bilgisini paylaştı.

2011’in üçüncü çeyreğinde mobil reklamın 2,5 milyar dolara ulaştığı ve 2 yıl önceye göre mobil reklam gelirlerinin 2,5 kat arttığı da bu noktada önem taşıyor.

Adsense’in internetteki içerik üreticilerine ödediği rakam ise 30 milyar dolar.

Larry Page’in paylaştığı diğer rakamlar arasında; 200 milyon Chrome kullanıcısı, aylık 800 milyon YouTube kullanıcısı, 350 milyon Gmail kullanıcısı olduğu ve sürücüsüz araçların bugüne kadar 200 bin mil (yaklaşık 320 bin km) mesafe katetmiş olduğu detayları da dikkat çekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.