Google+ sanal bir hayalet kasaba mı?

Google zaman içinde Google+'ı arama motoru etiketinin önüne geçirmeyi düşünüyor olabilir ama işlerin iyi gittiğini söylemek zor. Dünyanın en büyük sunucu merkezine sahip olan Google'ın sosyal ağında geçirilen ortalama süre azaldıkça eleştirilerin dozu artıyor.

Comscore'un son 3 aylık verilerine göre Google+'da geçirilen ortalama süre Kasım 2011'de 5,1 dakika iken Aralık 2011'de 4,8 dakika düşmüş. 2012 ise Google için daha talihsiz başlamış ve sosyal ağda geçirilen ortalama süre 3,3 dakikaya düşmüş.

Google, dev sosyal ağını tanıttığında bir hareketlenme olmuştu ancak bunun devamının geldiğini söylemek biraz zor. Ünlüler üzerinden yapılan pazarlama çalışmalarının ne kadar ilgi çektiği ise meçhul. Google+'ın Facebook'taki içeriklerin kopyalandığı yer olarak görülmesi eleştirilerin insaflı olanı. Wall Street Journal, Google+'ı sanal bir hayalet kasaba olarak adlandırıyor.

WSJ'nin Comscore kaynaklı verdiği görselde Facebook'ta kullanıcı başına sitede geçirilen ortalama aylık süre 405 dakika, Tumblr ve Pinterest'te 89 dakika, Twitter.com'da 21 dakika, Linkedin'de ise 17 dakika olarak veriliyor. Myspace bile kullanıcıların ayda ortalama 8 dakikasını alırken Google+ 3 dakika ile son sırayı alıyor.

Amir Efrati, Google'ın açıkladığı üye rakamlarının gerçeği gizlediğini söylüyor. Google, sosyal ağındaki aktif kullanıcı sayısı konusunda net bir açıklama yapmaktan kaçınıyor ve Efrati Google+'a gelen markaların kullanıcıların aktif olmamasından yakındıklarını söylüyor.

NYTimes Vic Gundotra'nın savunmalarına yer veriyor. Gundotra, Google+ ile sosyal aramayı devreye alarak reklam gösterimlerinde yüzde 10 daha verimli hale geldiklerini ve işlerin yolunda olduğunu söylüyor ancak bu ifadelerin eleştirilere cevap verdiğini söylemek pek kolay değil.

Gigaom'dan Mathew Ingram ise Google'ın Google+'ı hala bir kimlik sistemi olarak görmesini eleştiriyor. Hatırlayacağınız üzere Eric Schmidt gerçek adıyla kayıt olmayacak kullanıcıları Google+ girmemesini söylemişti.

Söylentileri gelen 3. taraf yorum sistemi Google+'a taze kan getirebilir. Google'ın sahip olduğu güç halen Google+'ın potansiyelini korumasına yetiyor. Ancak vazgeçilmesi oldukça zor olan bu yolda Google+'ın daha ne kadar eleştirilere fırsat vereceğini merak ediyorum. Kullanıcıların yanı işi yapan iki sosyal ağda aynı oranda aktif olmayacağı düşünülürse, halen Google'ın kendini konumlandırmada yanlış yaptığını düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.