SharePost: Facebook'un piyasa değeri 100 milyar doları geçti

SharePost: Facebook'un piyasa değeri 100 milyar doları geçti

Facebook'un halka arzı için resmi başvurular yapıldı. Muhtemelen tüm internet şirketlerinin ve interneti önemseyen markaların gözü bu halka arza çevrilmiş durumda. Facebook müdavimi sokaktaki insan her ne kadar bu durumdan bihaber olsa da, dünya devi sosyal ağın son hisse satış fiyatına göre piyasa değeri 100 milyar doları geçti.

Eğer SharesPost'taki hisse başı 44,1 dolar üzerinden satılan hisseler göz önüne alınırsa, Facebook şu anki değeri 103 milyar dolar civarında. Söz konusu hisse sayısı 2,33 milyar adet.

Facebook'un SEC'e sunduğu dosyaya göre şirketin 2011 yılı geliri 3,711 milyar dolar, net karı ise 1 milyar dolar idi. Yani şu anki değerlemeye (103 milyar dolar) göre Facebook 2011'de kazandığı her 1 dolar için yaklaşık 28 kat değer kazanıyor.

Artık 850 milyon aktif kullanıcıyı geçtiği kabul edilen Facebook'un 1 milyar kullanıcı çıtasını aşması borsa açılışının birbirine denk gelmesi ne kadar pararel tutuluyor bilinmez ama arada bir ilişki olduğunu düşünmemek de fazla masumane olur heralde. Zira böyle bir eşzamanlı çıkış Facebook için oldukça olumlu olacağı gibi Facebook'u Linkedin'den başarılı borsa açılışının gölgesinde bırakmaktan da kurtarabilir.

Referans olması açısından paylaşmak gerekirse şu anda Google'ın piyasa değeri 208,49 milyar dolar, Microsoft'un piyasa değeri 270,64 milyar dolar, Apple'ın piyasa değeri 559 milyar dolar ve Linkedin'in piyasa değeri dolar 10,45 milyar dolar.

Facebook'un tahmini 100 milyar dolar hisse değerini bugün onaylandı denilebilir. Amerikan basınında tartışmalar da başladı. Facebook kurucuları ve yatırımcıları bir yana, 3000'in üzerindeki Facebook çalışanının gongun çalacağı günün ertesinde ne yapacağını merak ediyorum...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.