Türkiye e-ticaret pazarından alınan dersler - Webrazzi ArabNet 2012'de

Türkiye e-ticaret pazarından alınan dersler - Webrazzi ArabNet 2012'de

Bu yıl DLD Konferansı'nda  Türk internetinin konuşulduğu oturum sektörün geldiği noktanın irdelenmesi anlamında önemliydi. Bugün de Ortadoğu'nun en önemli internet odaklı konferanslarından Arabnet'te de Türkiye'nin yükselen e-ticaret potansiyeli masaya yatırıldı.

Wall Street Journal Teknoloji Editörü Ben Rooney'nin yönettiği oturumda Webrazzi kurucusu Arda Kutsal, Earlybird partneri Evren Üçok, ve Yemek Sepeti kurucusu ve CEO'su Nevzat Aydın sahne aldı.

Ben Rooney'nin sorularını yanıtlayan konuşmacılardan Arda Kutsal, Türkiye'nin genç nüfusuna ve kredi kartı yaygınlığına değindi. Kutsal 2010'da yüzde 50 artışla 8,5 milyar dolar olan Türkiye e-ticaret pazarının 2011'de 12 milyar dolara ulaştığı, kriz yılı olan 2009'da bile yüzde 13 artış sağlandığını paylaştı.

Türkiye'de nüfusun yüzde 70'inin 34 yaşın altında olduğunu, bu kitlenin internetle doğduğunu veya büyüdüğünü söyleyen Kutsal, 18 yaşından sonra da bu kitlenin çoğunun kredi kartı aldığını söyledi. Kutsal Türkiye'de 51 milyon kredi kartı ve 81 milyon banka kartı olduğu bilgisini izleyicilerle paylaştı.

Türkiye'de her şeyin çok hızlı geliştiğini söyleyen Arda Kutsal, Facebook'a bira nda uyum sağlamamızı ve mağazalardan e-ticarete geçişimizin de aynı hızla kabul gördüğünü belirtti.

Nevzat Aydın, Türkiye'deki internet kullanıcılarının yenilikleri kaçırmaktan çekindiğini, geride kalmaktan korktuğunu ve hızlı uyum sağlayan bir kitle olduğunu söyledi. İnternet kullanımında 2010-2011 yıllarının ikinci kırılım noktası olduğunu ve yeni e-ticaret modelleriyle yaşanan hareketliliğin pazara bir dinamizm kazandırdığını  paylaştı.

"Klonlama iyidir"

Arda Kutsal, gelen bir soru üzerine, girişimlerin kopyalanmasının kötü bir şey olmadığını ve Almanya'nın bu konuda önemli bir örnek olduğunu söyledi. Yenilikçi girişimlerin, bu klonlama sürecinin ardından geldiğini, pazarın bu tür girişimlerle büyümesinden endişe hissetmediğini paylaştı.

Nevzat Aydın ise fikrin değil uygulamanın esas olduğunu söyledi. Türkiye'de bankacılık sisteminin, sanal ve fiziksel POS ile ödeme imkanının yaygınlığının, lojistikte de aynı şekilde iyi bir hizmet verildiğinin altını çizdi.

Evren Üçok, Türkiye'deki bu başarı grafiğinin pek çok nedene bağlanabileceğini söyledi. Üçok'a ggöre Türkiye'deki genç nüfus, yeniliklere açıklık, yolsuzluğun diğer yükselen pazarlara göre daha az olması, yatırımcıların dikkatini Türkiye'ye yönlendirdi. Ayrıca bu yönelimde ABD ve Avrupa ekonomilerindeki negatif büyüme sonucu yatırımcıların gözünü dışarıya çevirmesinin de etkisi var.

Oturumda başarı hikayeleri de tartışıldı. Üçok, yatırımlar sonucu ortaya çıkan başarı hikayelerinin de genç girişimleri tetiklediğini sözlerine ekledi.

Başarı hikayelerinin çok önemli olduğunu onaylayan Arda Kutsal da özellikle yabancı yatırımcıların başarı hikayelerinin o pazara girmek için bir tercih sebebi olarak gördüğünü aktardı. Kutsal şöyle devam etti: "Intel Capital Nokta'ya ilk yatırımı yaptığında "işte herşey başlıyor" dedim. O günden sonra bir çok yabancı yatırım şirketinden telefonlar almaya başladım" dedi. Türkiye'nin başarı hikayelerine izlesene.com, Blogcu.com ve Cember.net satışlarını da ekledi.

"Arabnet gibi platformlar ilgiyi körüklüyor"

Türkiye'deki başarıların Arabnet gibi önemli organizasyonlarda konuşulmaya başlanmasının da yeni bir yönelimi tetiklediği Arda Kutsal'ın paylaştıkları arasındaydı.

Nevzat Aydın, Arap dünyasının sıkıntıların nasıl aşılabileceğini merak eden bir konuğa, aslında Lübnan'ın Türkiye'den daha da şanslı olabileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin komşuları olan Yunanistan, Rusya, Arap Yarımadası gibi önemli pazarlarla aynı alfabeyi dahi kullanmadığını hatırlatan Aydın, Aramex ve Arap bankalarının gereken desteği sunacağından ve bölgede önemli bir fırsat olduğundan bahsetti.

Ben Rooney Webrazzi'yi Türkiye'nin Techcruch'ı olarak önemli yatırım ve girişim haberlerinin paylaşıldığı bir yer olarak tanımlarken Arda Kutsal'a da Michael Arrington benzetmesi yaptı. Arda Kutsal ise kendisinin yatırım fonu bulunmadığını söyleyerek esprili bir yanıt verdi. :)

Rooney ayrıca geçen yaz sonunda Türkiye'ye geldiğinde buradaki mobil internet hızından çok etkilendiğini, bunun Londra'yla kıyaslanamayacak kalitede olduğunu, bunun girişimciler ve pazar için önemli olduğunu paylaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.