Arapça Wikipedia'da en hızlı büyüyen dillerden

Arapça Wikipedia'da en hızlı büyüyen dillerden

Basılı ansiklopedilerin devrinin sona ermesinde payı olduğunu söyleyebileceğimiz Wikipedia, birçok dilde makale bulunduruyor. Kullanılan lisan bakımından bazı ülkelerde, özellikle de ABD'de, makale sayısındaki artış durma noktasına geldi bile. Ancak dijital dünyanın yeni yeni serpildiği ülkelerde bu rakam hızla bir tırmanışta. Son zamanlardaysa Arapça dilindeki yazıların artışı özellikle dikkat çekiyor.

Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal'ın da konuşmacı olduğu, Beyrut'ta düzenlenen ArabNet konferansına katılan Wikimedia Vakfı üst düzey yöneticilerinden Barry Newstead, Arapça içeriklerin Wikipedia içerisinde hızla büyüdüğünü açıkladı. Newstead açıklamalarına göre Arapaça, 280 dilde yazılan makaleler arasında 27. sıraya kadar yükseldi.

Arapça içerik sayısının kısa zamanda dahada artacağına dikkat çeken Newstead, nüfus ve içerik arasındaki kıyaslamaları paylaştı. Buna göre Norveçce'yi 4.6 milyon kişi kullanıyor ve bu dile ait Wikipedia'da 300 bin içerik bulunuyor. Fince'ye bakıldığındaysa, 5 milyon kişinin bu dili kullandığı biliniyor. Wikipedia'daki Fince içerik sayısı 273 bin civarında. Arapça'yı kullanan 374 milyon kişi var. Wikipedia'daki Arapça içerik sayısına bakıldığındaysa 154 bin civarında. İçerik sayısının nüfusa oranı binde 7.

Oransal olarak büyümeye baktığımızdaysa gelişen ülkelerde kullanılan dillerde bir doygunluk söz konusu. Buna örnek olarak Almanca, Wikipedia'ya giren içerik sayısında geçen yıl sadece yüzde 1 büyüdü. Arapça'nın büyüme oranıysa yüzde 3.

Bu rakamlardan da görüldüğü gibi Arapça'nın Wikipedia'da içerik olarak büyümesinin önünün açık olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Arapça konuşulan ülkelerdeki devlet yönetimlerinin özellikle internet üzerinde sık sık sansür çalışmaları yaptığını da hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.