Adobe’nin yeni 3D Flash sürümü HTML5’e yarayabilir

Adobe’nin yeni 3D Flash sürümü HTML5’e yarayabilir

Flash, Adobe’yi ünlü yapan pek çok markadan sadece biri ama aynı zamanda muhtemelen firmaya da en az para kazandıranı. Yıllar içerisinde Adobe tüm tepkilere rağmen Flash’ı geliştirmek ve ayakta tutmak için çok çaba harcadı ama yazılım satışının tam olarak bu emeklerin ve potansiyelin karşılığını verdiğini söylemek pek mümkün değil.

Bu durum şirketin hissedarlarının da dikkatinden kaçmıyor ve firma üzerinde gelir modelini değiştirmek veya çeşitlendirmek için bir baskıya neden oluyor. Tüm bu nedenlerden dolayı Adobe, yeni duyurduğu ve tarayıcılarda yüksek kaliteli 3D grafikleri mümkün kılan Flash Player 11.2 sürümü ile artık bazı özellikleri kullanmayı tercih eden geliştiricilerin gelirinden pay alma yoluna gitmeyi tercih etti.

Fakat bu cesur hamle beklenmedik bir şekilde Flash’ın en önemli alternatiflerinden olan HTML5’e yarayabilir.

Adobe, yayınladığı bir açıklama ile yeni Flayer’ın “Premium” özelliklerini kullanan geliştiricilerin karından %9 pay alacağı bir modele geçtiğini duyurdu. 1 Ağustos’tan itibaren geçerlilik kazanacak bu uygulamaya göre Domain Memory ve 3D Stage API’lerinin bir arada kullanan geliştiriciler bu sayede ürettikleri oyunların gelirlerinin %9’unu Adobe’ye vermek zorunda olacaklar.

Adobe, bu %9’luk payı satış, uygulama içi satış, abonelik satışları, sponsorluk ve reklam gelirleri üzerinden kesileceğini açıkladı. Bu sırada %9’luk kesinti geliştiricilerin gelirlerinden ödedikleri vergi, ödeme alma işlem komisyonları, sosyal ağ platform masrafları kesintiden sonra hesaplanacak. Ayrıca kesinti sadece geliştirilen uygulama 50 bin doların üzerinde gelir üretirse gerçekleşecek.

%9 geliştiriciler için ne anlama geliyor?

Tek başına baktığınızda %9 çok büyük bir oran gibi görünmüyor. Hele de Apple ve Facebook’un artık bir endüstri standardı haline getirdikleri (ama yavaş yavaş düşmesi beklenen) %30’luk kesinti ile karşılaştırılınca…

Diğer yandan geliştiricilerin önemli bir kısmı bu habere isyan ettiler. Örneğin TechCrunch’ın da haberinde bahsettiği Brian Rue’nun blog’unda bu durumla ilgili örnek bir hesaplama bulunuyor. Rue, bir oyuncutan toplam 3 dolar kazandığınız ve o oyuncuyu elde etmek iç,in 2,5 dolar ödediğiniz durumda, Adobe’nin kesintisinin geliştiricinin eline geçecek karı %54 oranında azalttığını söylüyor.

Peki eğer oyun geliştiricileri bu duruma isyan ederlerse ne olacak? Büyük ihtimalle bu durum oyunların HTML5’e taşınmasını hızlandırabilir. Şu an için HTML5, yeni Flash’ın 3D özellikleri ile yarışabilecek bir kapasitede değil ama bu durum zaman içerisinde değişecek ve HTML5, Flash için daha ciddi bir alternatif haline gelecek. Bu sırada Apple’ın yaklaşımı zaten HTML5 cephesinde bir hareketlenmeye neden oluyor, bu hareketlenmenin artmasının diğer bir nedeni de Adobe’nin bu yeni uygulaması olabilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.