Dijital oyun pazarı Avrupa ve ABD’de 3,3 milyar dolara ulaştı

Dijital oyun pazarı Avrupa ve ABD’de 3,3 milyar dolara ulaştı

Toplamda baktığımızda oyun sektörü hızlı büyümesini sürdürüyor. Ama büyüme anlamında güzel haberler sadece dijital oyunlardan geliyor, fiziksel konsol ve PC oyun satıları ise halen pastanın daha büyük bir kısmını oluştursa da önceki dönemlere göre düşüşte.

NPD Group’un yayınladığı rapora göre 2011’in son çeyreğinde ABD ve Avrupa’da fiziksel oyun satışları 4,5 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Fakat bu rakam bir yıl önceye göre yüzde 3’lük bir gerilemeyi işaret ediyor. Diğer yandan dijital oyunlar oluşturduğu pazar geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde, bir yıl önceye göre yüzde 9 artarak 3,33 milyar dolara ulaştı.

Eğer bu artış ve düşüşler aynı hızda devam ederse çok geçmeden dijital oyunlar, fiziksel oyunlardan daha büyük bir pazar oluşturacak gibi.

İnternetten indirilebilen tam sürüm oyunlar ve oyun içerikleri, mobil oyunlar, sosyal ağlardaki oyunlar, oyun abonelik sistemleri gibi alt segmentleri bulunan dijital oyun pazarı son çeyrekte sadece ABD’de 2,04 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda.

NPD’nin Avrupa’da hesaba kattığı 3 büyük pazarda ise dijital oyun pazarının büyüklükleri şöyle sıralanıyor: İngiltere 508 milyon dolar, Almanya 461 milyon dolar ve Fransa 320 milyon dolar. Ne yazık ki raporda Avrupa’nın geri kalanına dair veriler yer almıyor.

Fiziksel oyun satışlarında son çeyrekteki %3’lük düşüşün ise 2012’nin ilk çeyrek rakamları açıklandığında daha da büyümesi bekleniyor. Çünkü aylık raporlara göre Ocak ayında fiziksel oyun satışları bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 34, Şubat’ta ise 12 ay önceye göre yüzde 20’lik düşüş gözlemlenmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.