Geliştiriciler Google'ı Facebook'a tercih ediyor

Geliştiriciler Google'ı Facebook'a tercih ediyor

Appcelerator ve International Data Corporation (IDC) tarafından yapılan yeni bir araştırma yazılım geliştiricilerin web ve mobil alandaki eğilimlerini özetliyor. Google için hem iyi hem kötü haberler var.

Dünya çapında 2173 gelişticinin dahil olduğu araştırmaya göre online ortamda sosyal stratejiler için Google (arama, Google+ vs.) Facebook''tan (open graph vs.) daha fazla ilgi çekiyor. Geliştiricilerin yüzde 39'u nunGoogle'ın tüm servisleri ile daha etkili olacağına inandığı aktarılıyor. Yüzde 61'lik kesimin ne düşündüğü ise paylaşılmıyor.

Diğer yandan özellikle güvenlik sorunlarıyla gündeme Android'in cihaz vb. alanlarki dağınık yapısı geliştiricileri memnun etmiyor. Geliştirciler iOS tarafına kayacaklarını ve mobil geliştiricilerin yüzde 79'u uygulamalarında HTML5'i kullanacaklarını ifade ediyor. 2010'da mobil stratejilere odaklanacaklarını söyleyen geliştiricilerin oranı yüzde 27,4 iken, 2011 için bu oran yüzde 53,5'e çıkmış.

Mobil stratejilerin ağırlık kazanacağı ve Apple'ın mobilde daha istikrarlı bir platform sunduğu son derece net. Sosyal web tarafında geliştiricilerin geneli temsil ettiği ise biraz şüpheli.

Appcelerator analisti Michael King, Google'ın Facebook'un büyümesinden gereken dersleri çıkardığını söylüyor ama gelişticilerin 800 milyon aktif üyesi olan ve hemen her websitesine kollarını uzatan Facebook yerine, arama tarafında zayıflayan gücünü Google+ etkisiyle artırmaya çalışan Google tarafına yöneleceğini söylemesi (en azından 2012 için) ilginç geliyor. Belki aranızda bu fikri savunacak geliştiriciler vardır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.