İzlanda ekonomisini sosyal medya mı kurtardı?

İzlanda ekonomisini sosyal medya mı kurtardı?

İzlanda, Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde bol buzlu küçük bir ülke. Belki tarih meraklıları biliyordur, Osmanlı döneminde yapılan İzlanda seferlerinden beri bu ülke ile aramızdaki bir bağ bile mevcut.

Elbette konumuz tarih bilgisi değil, İzlanda'nın sosyal medya başarısı! Genelde hep markaların sosyal medya başarılarını gözlemlediğimizden, ülkelerin yaptıkları gözden kaçabiliyor.

İzlanda, 2008 yılında yaşadığı ekonomik krizin ardından gün geçtikçe toparlanmaya başladı. İzlanda Cumhurbaşkanı Ólafur Ragnar Grímsson, ekonomik güçlenmeye yardımcısı olması açısından internet ve modern teknolojiye ciddi şekilde önem veriyor.

Öncelikle bir ülke başkanının sosyal medya aracılığı ile ekonomiye katkı sağlaması kulağa tuhaf gelebilir ama, inovatif bir lidere sahip İzlanda, bunun yararını çokça görüyor. Mesela Tumblr'da, Iceland Wants To Be Your Friend (İzlanda senin arkadaşın olmak istiyor) adlı bir tumblr hesabı var. Ve bu hesaplar üzerinden ülkeyle ilgili sürekli şeffaf ve net bilgiler paylaşılarak büyük bir uluslararası destekçi kitlesi oluşturulmuş durumda. Bu şeffaf kampanyalarla aynı zamanda sosyal krize de dönüşen ekonomik krizin etkileri hafifletilmiş, göç etme eğilimi artan İzlanda halkında özgüvenin yeniden tesisi sağlanmış.

Sırf Tumblr değil, İzlanda'nın Twitter hesabı da, Facebook sayfası da mevcut. Sosyal medya tamamen hükümet destekli olarak yürütülüyor. Turizme de katkısı var, getirdiği yenilikle burada olduğu gibi bir haber niteliği de taşıyor. Önce siyasileri gördük Twitter'da, sonra devlet kuruluşları da hesaplarını açmaya başladı yavaş yavaş. Şimdi ise, ülkeyi temsil eden hesaplar açılıyor.

Sadece 318 bin nüfusa sahip ülke bu sosyal ağ hesapları sayesinde bugüne kadar görmediği turizm ve kültür geliri sağlamış durumda. Bu da bu denli küçük birülkenin ekonomisini doğrultmak için önemli sayılıyor. Tüm sanal platformlarda eşzamanlı yürütülen 'Inspired by Iceland' kampanyasıyla tüm İzlanda vatandaşları, yabancı ülkelerden gelen turistleri ağırlamaları ve ülkeyi gezdirmeleri yönünde teşvik edildi. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da çok ilgi gören kampanya çerçevesinde bugüne kadar 80 binden fazla turistin İzlandalılar tarafından ücretsiz ya da maliyetine turlarla ülkede gezdirildiği söyleniyor.

İzlanda teknolojiyi kucaklaması ile farklı bir yaklaşım getiriyor. İnsanlar ile iletişime geçen, vatandaşlarının fikir ve önerilerini dinleyen hesaplar aracılığı ile İzlanda, tüm dünyaya örnek. Şeffaflaşma adına da harika bir çözüm getiriyor. "Türkiye Cumhuriyeti" resmi Twitter hesabı olsaydı, kim bilir oraya neler mention edilirdi bilinmez ama İzlanda'ya yazılan yorumlara ve cevaplara bakacak olursak İzlanda'nın doğru yolda olduğuna ve sosyal medya konusunda en başarılı ülke olduğuna emin olabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.