2011'in mobil eğilimleri: Yerel hedefleme, mobil video ve kitlesel erişim

2011'in mobil eğilimleri: Yerel hedefleme, mobil video ve kitlesel erişim

Millenial Media, 2011 yılı için mobil reklam ve hedefleme raporunu açıkladı. Tabletlerin yükselmeye başladığı mobil pazarda reklam harcamaları artıyor ve geliştiriciler farklı platformlara yöneliyor.

Mobil reklam ve veri platformu Millenial'ın verilerinden çıkarılan rapora göre küresel pazarda en çok harcama yapan 5 kategori finans, perakende ve restoran, eğlence, telekomünikasyon ve otomotiv olarak sıralanıyor. Son bir yılda en büyük artışı gösteren kategorilerde ise yüzde 698 artışla teknoloji kategorisi  ve yüzde 314 artış gösteren finans sektörü öne çıkıyor.

Millenial Media, reklamverenlerin 2011'de gösterdiği ilk 3 eğilimi ise yerel hedefleme, mobil video ve kitlesel pazara (mass market) erişim olarak sıralıyor. Reklamverenlerin kampanyalarla ulaşmak istediği hedefler ise süreklilik gösterme (yüzde 31), üye toplama (25), ürün tanıtımı ve marka bilinirliğini arttırma şeklinde sıralanıyor. Son sırada ise yüzde 5 gibi küçük bir oranla trafik çekme hedefi geliyor.

HTML5'in mobil pazar için geleceğini çeşitli örneklerle açıklayan S.M.A.R.T. adlı raporda, kampanya hedeflemelerinde mobil sitelerin yüzde 53'lük pay alarak uygulama (yüzde 25) ve kampanya (landing) sayfası (yüzde 22) hedeflerini geride bıraktığını gösteriyor.

Sosyal ağlar geriledi, oyunlar yükseldi

2010-2011 arasında popüler mobil uygulama kategorilerine bakıldığında ise listenin neredeyse tamamen değiştiği göze çarpıyor. Geçen yıl 2. sırada olan oyun kategorisi bu yıl 1. sırada, 2010'da 3. sırada olan müzik ve eğlence kategorisi ise 2011'de 2. sırada yer alıyor. Haber kategorisi üç sıra yükselerek 5. sıraya gelirken, sosyal ağ uygulamaları ise iki sıra düşerek 3. sıraya yerleşmiş.

Rapor geliştirici eğilimlerine de yer veriyor. eCPM kampanyaları için mobil reklamların öne çıktığı, çoklu platformlara açılım gösterildiği ve tabletlerin yükselişine geliştiricilerin kayıtsız kalmadığının altı çiziliyor. Raporda, 9 tablet bilgisayarın ABD pazarında piyasaya çıkış tarihleri de hatırlatılıyor.

iOS'un pazar payının son 1 yılda Android karşısındaki gerilemesini kendi verileriyle doğrulayan Millenial, geçen yıl yüzde 55 olan akıllı telefon kullanıcılarının bu yıl yüzde 68'e yükseldiğini de paylaşıyor.

Önümüzdeki dönem akıllı telefonların yükselişi kadar tabletlerin yükselişini de takip etmek durumunda kalacağız ve kişisel yönelimlerin mobil reklam dönüşümünü bu yöne nasıl kanalize edeceğini göreceğiz.

Raporun tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.