Davet edildiğimiz özel Google etkinliği, Google Hangouts üzerinden bu sabah saatlerinde gerçekleştirildi.
Webrazzi'yi temsilen ben ve Türkiye'nin önde gelen yayın organlarının gazeteci temsilcilerinin katıldığı hangout görüşmesinde karşımızda Londra'da görev yapmakta olan Google+ İçerik Geliştirme Uzmanı Ade Oshineye vardı.
Google+'ın tüm Google ürünlerinin entegre edilerek daha iyi bir web deneyimi yaşatmayı hedefleyen bir platform olduğunu dile getiren Oshineye, yönelttiğimiz soruları cevaplamasının yanı sıra, Google+ ile ilgili detaylı bilgiler de verdi.
Google+'ın 'uzun soluklu bir proje' olduğunu dile getiren Ade, Google+'ın açıldığı günden bu yana 100 milyon kullanıcıya eriştiğini dile getirdi. Çok kısa sürede gerçekleşen bu büyümenin internet dünyasında var olan internet platformlarının 3-4 yılda ulaşabildiği bir rakam olduğunu belirtti.
Hangouts üzerinden yapılan toplantıda, Google+'ın kullanımına ilişkin detaylar da aktarıldı. Buna göre kullanıcılar hem PC hem de mobil kullanımlar hesaba katıldığında Google+'ta 1 saatin üzerinde zaman geçiriyorlar. Ancak rakamlardan çok kullanıcılara iyi bir deneyim sunmanın onlar için önemli olduğunu vurgulayan Oshineye, gelen geri bildirimler ile Google+'ı sürekli geliştirdiklerini aktardı.
Benim sorularımdan bir tanesi Google'ın bazı temel özelliklerin niçin toplu olarak bir anda değil teker teker sunulduğu yönündeydi. Bunu da tamamen kullanıcı deneyimine önem verdikleri için bu şekilde yaptıklarını açıklayan Oshineye, yeni gelen özelliklerin konuşulduğunu ve gelen geri bildirimlerle geliştirildiği yönünde bilgiler verdi. Söylediğine göre Google+ tüm özellikleri bir anda sunmak yerine, sindire sindire en verimli olacak şekilde kullanıcılara sunuyor. Lansmandan itibaren şu ana kadar tam 200 yeni özellik eklenmiş, yenileri de yoldaymış.
Ayrıca Instant Upload hakkında bilgiler veren Ade, kullanıcıların genelde fotoğraflarını bilgisayara aktarmayı unuttuklarını ya da telefonlarının çalınması halinde çektiği fotoğrafların da kaybolduğunu, Instant Upload'un bu gibi durumlara çözüm olduğunu aktardı. Instant Upload aracılığı ile çektiğiniz fotoğraflar Google+'taki fotoğraf albüm alanınızda (gizli bir alanda) depolanabiliyor. Yani bunun bir nevi bulut depolama servisi olduğunu söyleyebiliriz. Instant Upload'un sadece Android OS'ler için olup olmadığı yönündeki soruma Ade'in yanıtı iOS'ta da Instant Upload'un Google+ uygulaması üzerinden çalıştığı şeklinde oldu.
Basın toplantısının gerçekleştiği Hangouts'ın da nimetlerinden bahsedildi elbette. Yüz yüze iletişim konusunda bir çığır açma iddiasındaki Hangouts üzerinden sohbetimiz sürerken, Ade servisin mobil kullanım demosunu da yaptı ve konuşmanın bir bölümünü akıllı telefonunun ön kamerası aracılığıyla gerçekleştirdi. Hangouts'ın mobil kullanım konusunda da - bize göre- bu kadar başarılı olması Google'ın mobil tarafta hızlı ilerleyeceği izlenimi yaratıyor.