PC sevkiyatına 'ultrabook' dopingi

Dün Apple tarafından gerçekleştirilen ve Yeni iPad'in tanıtım etkinliğinde, dikkat çeken rakamlar arasında CEO Tim Cook'un açıkladığı satış rakamları da bir hayli dikkat çekiciydi.

Cook, son çeyrekten satılan 15.4 milyon iPad'den bahsederken, bunun herhangi bir PC üreticisinin sattığı toplam bilgisayar sayısından daha fazla olduğunu dile getirdi. Bu rakam çok çarpıcı çünkü tablet bilgisayarların şahı iPad tek başına, son çeyrekte 15.1 milyon PC satan ve en büyük üreticilerden biri HP'yi geride bırakmış durumda. Peki bu, masaüstü bilgisayar döneminin sonunun geldiğini mi gösteriyor?

Gartner'ın yayınladığı bir araştırmaya göre 2012 yılı içerisinde toplam 368 milyon PC sevkiyatı gerçekleştirilecek. Bu da 2011 yılına nazaran yüzde 4.4'lük bir büyüme oranına eşit.Tahmini verilerin sunulduğu rapora göre 2012 yılı içindeki PC üretimi 400 milyonu aşmayacak. Yeni nesil laptop kategorisi ultrabook'ların artışta rol oynadığı yorumu yapılıyor.

Tablet satışları ile bilgisayar satışları arasında bir bağ olup olmadığı belki tartışılabilir ama, satın alma gücünün de etkisi ile iPad alan kullanıcıların bir de yeni bir bilgisayar için masraf yapıp yapmamaları konusunda şüpheler var. Büyüme oranının PC üreticileri için beklenenin altında olmasının sebebi de bu olabilir.

Bu yılki PC satışlarının imdadına yetişenlerden birisi de tabii ki bu yıl içerisinde piyasaya çıkması beklenen Windows 8 işletim sistemi. Bununla birlikte, dizüstü bilgisayarlar alanında da ultrabooklar hızla yaygınlaşıyor ve ince, şık bilgisayarların da zamanla standart halini alması beklenmekte.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.