Geçen yılın en çok konuşulan konularından biri şirketlerin birbirlerine açtıkları patent davaları olmuştu. Davalara 2012 yılına sarkarken, başka sektörlere de sıçramaya başladı.
Bir zamanların en çok kullanılan arama motoru Yahoo, günümüzün en çok kullanılan sosyal ağı Facebook'a patent davası açmaya hazırlanıyor. New York Times'ın haberine göre Facebook, Yahoo adına kayıtlı olan reklam, web sitesi kişiselleştirme, sosyal ağ ve mesajlaşma gibi ana unsurları izinsiz olarak kullanıyor. Facebook'un toplamda izinsiz olarak kullandığı patent sayısıysa yaklaşık 20.
Yahoo ve Facebook arasındaki patent davası kısa sürede kapanmayabilir. Çünkü Yahoo'nun eli patent konusunda oldukça güçlü. Şirketin, 2010 yılı internet sektörü patent sıralamasında listenin birincisi. Şirketin elinde 2 bin 700'den fazla patent bulunuyor. Elinde bulunan bu patentleri diğer şirketlere kullanabileceği ihtimali var.
Bu noktada Google'ın Motorola'yı satın almasını hatırlamakta fayda var. Çünkü Google'ın Motorola'yı satın almasındaki en büyük sebep, Motorola'nın elinde bulunan patentlerdi. Google, Motorolayı satın aldıktan kısa bir süre sonra bu patentleri Apple'a karşı kullanmaya başlamıştı. Böylece rekabette stratejik bir adım atmıştı.
Yahoo'nun elindeki patentler için de aynı senaryoyu çizmek mümkün. Popülaritesini hızla kaybeden Yahoo, elinde bulunan patentler yüzünden değerlenebilir. Örnek olarak, Facebook'a karşı Yahoo'nun elindeki patentleri kullanmak isteyen sosyal ağ şirketi neden çıkmasın? Bu senaryoya en yakın şirket Google. Google, satın alacağı Yahoo patentleriyle Google+'ın önünü açmak için kullanabilir.
Yahoo'nun ayrıca Facebook'u sırtından vurduğunu söylemek de mümkün. Çünkü şirketi sadece 11 gün önce Facebook ile anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmayla Yahoo, Facebook'a fotoğraf servisi olan Flickr ve e-posta desteği verecekti.
Konuyla ilgili New York Times'a kısa bir açıklama yapan Yahoo, şirketin ve hissedarların haklarını korumak için bu adımı attıklarını söylüyor. Facebook ise haberi gazetede gördüklerini, iddiaları değerlendirme fırsatlarının olmadığını ifade ediyor.
Görünen o ki Web şirketlerine patent davalarının sıçraması birçok şirketin canını yakabilir.