Yandex artık Twitter'ı arayacak

Bir süredir Türkiye'de de faaliyet gösteren Rusya merkezli arama motoru Yandex, Twitter ile önemli bir anlaşmaya imza attı. Twitter'ın gerçek zamanlı içerikleri artık Yandex ile aranabilecek.

Yandex tarafından yapılan açıklamalaya göre twitter.yandex.ru adresi Twitter için arama hizmeti verecek. Twitter'ın gerçek zamanlı konuşmaları Yandex teknolojisiyle öncelikle Rusya konuşan bölgelerde detaylı olarak aranabilecek.

Rusya, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan'da Twitter kullanan 2 milyondan fazla kişinin Twitter güncellemesi Yandex'te aranabilecek. Yandex'ten Anton Pavlov, Twitter ile birlikte bir sosyal arama adımı attıklarının altını çiziyor ve Twitter'dan April Underwood, mikro bloglama sitesinde günde 250 milyondan fazla paylaşım yapıldığından bahsediyor.

Bu anlaşma Yandex için son derece önemli ama Twitter benzer bir anlaşmayı hem Google hem de Microsoft Bing ile yapmıştı. Tabii Google'ın sosyal arama dönüşümü ile Google-Twitter anlaşmasının bozulduğunu öğrenmiştik. Microsoft ile yapılan anlaşmanın ise 30 milyon dolara mal olduğunu biliyoruz.

Twitter'ın arama tarafında zayıf olduğunu biliyor ve bunu zaman zaman dile getiriyoruz. Yapılan anlaşmalar gösteriyor ki Twitter yaptığı anlaşmalarla arama konusunda arka planda kalmaya devam edecek ama bir şekilde bunu paraya dönüştürecek.

Rusya'nın Avrupa'nın en önemli internet pazarlarından biri olduğu malum ve pazarın açık ara lideri. Twitter anlaşması ise Google'a karşı Yandex'e bir artı daha kazandırıyor. Yandex, kısa süre önce de Microsoft ile bir anlaşma imzalamış ve Rusya pazarına çıkacak Windows Phone tabanlı telefonların varsayılan arama motoru olacağını paylaşmıştı. Yandex mobil alanda aktif olacağının sinyallerini de yaptığı bir yatırımla göstermişti.

Yandex-Twitter anlaşmanın detayları şimdilik bunlar. Türkiye'de Yandex temelli bir Twitter arama hizmetinin (ne zaman) sunulacağı net değil. Bu konuda bir bilgi alır almaz sizinle paylaşacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.