Apple yeni işletim sistemi Mountain Lion'ı duyurdu

Apple yeni işletim sistemi Mountain Lion'ı duyurdu

Apple resmi web sayfasında yaptığı güncelleme ile Mac OS X'in yeni sürümü Mountain Lion yani Dağ Aslanı'nı duyurdu. Birçok yeni özelliği ile tanıtılan işletim sistemi iOS'taki popüler uygulamaları Mac'lere getirmesiyle dikkat çekiyor. 10.8 sürümü olarak duyurulan Mountain Lion'ın bu yılın yaz aylarından kullanıcılara sunulması planlanıyor.

Daha nitelikli iCloud entegrasyonu, Messages uygulaması, Reminder, Notes, Notification Center gibi çoğunluğu iOS5 ile gelen uygulamalar yeni işletim sisteminde sunulacak. Dikkat çeken bir diğer özellik ise çeşitli uygulamalara gelen Share yani paylaş butonu. İlk olarak Safari'ye gelecek olan Paylaş düğmesiyle uygulama içerisinden iMessage, Twitter ve e-posta ile paylaş gibi seçenekler kullanılabilecek.

Apple aslında FaceTime uygulamasını Mac'lere getirdiğinde Message'ın yolunu da açmıştı. Günlük uygulama sıklığını düşündüğümüzde Messages uygulaması direkt Mac'lerden iPhone ve iPad'lerle ücretsiz iletişim sağlayarak belki de bu güncellemedeki en çok kullanılan özellik olacak. Apple yaptığı açıklamada şimdiye kadar 100 milyon kayıtlı iMessage kullanıcısının Ekim ayında iOS5'in yayınlanmasından itibaren 26 milyon mesaj gönderildiğini paylaşmış.

Şimdiye kadar ne derece aktif kullanıldığı tartışmalı olsa da Apple'ın geleceğe bir adım olarak planladığı iCloud, 10.8 ile tüm iOS cihazlarla daha entegre edilmiş bir kullanım sunacak. Güncellemenin ardından iCloud kullanımındaki yükselişe şahit olacağız. Bu güncellemeden en çok etkinlenenlerden biri ise bir taraftan borsaya açılma planları olan Dropbox olacak gibi görünüyor.

iOS5 ile iPhone ve iPad kullanıcılarına sunulan Reminder uygulaması, güncellemeyle birlikte artık Mac'lerde de kullanılabilecek. Tüm iOS cihazlarla senkronize çalışacak olan Reminder uygulaması Notes uygulamasıyla birlikte tüm not ve yapılacakları bir arada tutulmasını sağlayacak.

iOS5 ile daha aktif bir görünürlüğe sahip olan Notification Center yani Bildirim Merkezi, Mac'lere de gelecek ancak bu uygulamanın sürekli arka planda çalışacak olması sebebiyle kullanıcıların tümünün memnun olmayacağının düşünüyorum.

iPhone ve iPad'lere gelen Apple'ın oyun merkezi Game Center Mac'lere geliyor. Game Center ile birlikte Mac, iPhone, iPad ve iPod Touch'larda ortak bir platformda oyun oynamak mümkün olacak. iOS oyunlarının tümünün Mac'lerde de bulunduğunu söyleyemeyiz. Ancak Apple'ın kendi cihazlarındaki oyunları ortak bir ağa bağlaması, gelecekte şirkete yüksek maddi geri dönüşler yaratabilir.

Mountain Lion'ın getirdiğini yeniliklerden biri de AppleTV kullanıcılarının uzun süredir beklediği bir gelişmeydi. Apple şimdiye kadar sadece iPad 2'lerde AppleTV'ye mirroring yapılmasına olanak sağlıyordu, güncelleme sonrasında ise Mac ekranlarını televizyonlarda paylaşılabilecek.

Daha birçok özellikle birlikte gelecek olan Mountain Lion'ın Beta versiyonu Mac Dev Center geliştiricilerin kullanımına sunulmuş. iOS cihazlarıyla daha yakın bir etkileşim sağlayacak olan Mountain Lion'ın yaz aylarında Mac Store'dan kullanıcılara sunulması planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.