Hasan Başusta: Sosyal ticaret hacmi 2015’te 30 milyar dolara ulaşacak [Eticaret12]

Hasan Başusta: Sosyal ticaret hacmi 2015’te 30 milyar dolara ulaşacak [Eticaret12]

Eticaret’in beraberinde sürüklediği alanlardan birisi de sosyal ticaret oluyor. Bu yüzden Eticaret’12 konferansında sosyal ticaret konusu hakkında bir panel düzenledik. Bu alanda uzman olan Hasan Başusta ‘Radarda bir cisim göründü’ adında bir konuşma yaptı.

Sosyal ticaret, e-ticaretin bir parçası değilmiş gibi lanse edilmesinin yanlış olduğunun altını çizen Hasan Başusta, “Eticaretle sosyal ağların kesişimi tam da sosyal ticareti oluşturuyor. Sosyal medya tamamen marka odaklı. Bunun bir eticaret sitesi vahıstasıyla birleştirilmesi sosyal ticareti oluşturuyor” diye konuştu.

Sosyal ticarete olan yatırımlara değinen Başusta örnekler verdi. Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent’in röportajıdan alıntı yapan Başusta, “Coca-Cola’nın 5 yıl önceki sosyal medya harcamaları yüzde 3. Şimdi ise yüzde 20 ve daha da artacak seviyeye çıkartmayı planlıyor” dedi. Başusta, sektöre yapılan yatırımların 2011’in ilk 4 ayında 2 milyar dolar civarı olarak gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Sunumda sosyal ticaretin cirosal bazda 2012 yılında 9 milyar dolar olarak gerçekleşmesi beklendiği belirtildi. 2015’teyse bu rakamın 30 milyar dolar olacağı Başusta’nın söylemleri arasındaydı.

Son olarak sosyal ticaret uygulamalarının en yaygın olarak kullanıldığı Facebook için yapılan bir araştırmayı paylaşan Başusta, “Bir şey almandan önce Arkadaşlarımla alışveriş yapmayı severim diyenlerin oranı %74. Facebook'ta arkadaşımın tavsiye ettiği bir ürünü satın alırım diyenlerin oranı %55” dedi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.