RIM'in yeni silahları: Açık kaynak ve Android uygulamaları [Webrazzi BlackBerry DevCon'da]

RIM'in yeni silahları: Açık kaynak ve Android uygulamaları [Webrazzi BlackBerry DevCon'da]

Blackberry DevCon Europe'un ikinci günü geliştiricilere özel oturumlara sahne oldu. Diğer yandan katıldığımız basına özel toplantılar ve birebir görüşmeler görsteriyor ki RIM, toparlanma planıyla geleceğe bir hayli umutlu bakıyor.

Bugün katıldığımız toplantıların ilkinde RIM'de açık kaynaktan sorumlu kıdemli yönetici Eduardo Pelegri- Llopart konuşmacıydı. Eski Sun Microsystems çalışanı olan ve Ekim 2010'de RIM'e geçen Pelegri, Blackberry 10 ve Blackberry OS tarafında açık kaynak yazılımları ile geliştiricilerin nasıl rahatça ulaşabileceği bir platform oluşturduklarını anlattı.

QT ve açık kaynak desteklerinin geliştiriciler için önemli olduğundan bahsedildi. Webkit tabanlı tarayıcıları ile Chrome'dan daha iyi bir mobil deneyim sunduklarını savunan Pelegri, WebGL ve HTML5 ile geleceğe hazır olduklarını ifade etti.

Pelegri "Gerçek uygulamalar mı yoksa tarayıcı tabanlı uygulamalar mı?" sorusuna cevaben, tarayıcı tabanlı uygulama tarafını keşfetmekte olduklarını söyledi. Diğer yandan tarayıcı tabanlı oyunlar için henüz erken olduğunu da ifade etti. Blackberry OS 2.0'un çeşitli denetimlerin ardından Android uygulamalarıyla buluşacak olmasının da altını çizdi ve bu adımın RIM'in geliştiricilerle daha yakın iletişim kurmak konusunda işe yarayacağını söyledi.

Gelen bir soru üzerine, Playbook üzerinde yer alan görüntülü konuşma uygulamasından şimdilik sadece BBM kullanıcılarının faydalanabildiğini ama sosyal etkileşimin gücünü arttırmak için sınırları genişletebileceklerini de sözlerine ekledi.

Openbbnews.wordpress.com adresinde Blackberry'nin açık kaynak haberlerini paylaştıklarını söyleyen Pelegri, Wikipedia'nın geliştirdiği Blackberry uygulaması ve Tunneltilt gibi oyunların kodunu açık olarak sunduklarını dile getirdi. Geliştiriciler için blackberry.github.com adresinde önemli bir kaynak paylaşımı yapıldığını ve tüm bu açık kaynak yöneliminin RIM'ın geleceği için ne kadar önemli olduğunu anlattı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.