Google Summer of Code 2012 Takvimi açıklandı

Google Summer of Code 2012 Takvimi açıklandı

Google CodeGoogle bu yıl sekizincisini düzenlediği Google Summer of Code Programı'nın detaylarını, geçtiğimiz haftanın sonunda resmi bloğundan yaptığı açıklamayla duyurdu.

Belirlenen takvime göre 27 Şubat'ta proje başvuruları başlıyor. 16 Mart'ta 2012 için seçilen projelerin açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin projeleri incelemeleri için verilen 10 günlük bir ara veriliyor. Ardından 26 Mart'ta öğrenci başvuruları başlıyor.

6 Nisan'a kadar sürecek başvuru sürecinin sonuçları ise 23 Nisan'da açıklanıyor. Google'ın açık kaynak ekosistemine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği yarışmayla, dünyanın dört bir yanında bulunan üniversite öğrencileri yaz ayları içerisinde büyük çaplı bir open source/açık kaynak projeye katkıda bulunabiliyor.

Google Summer of Code'un detaylarına değinmek gerekirse, öncelikle açık kaynak projeler Google'a başvurup geliştirici ihtiyaçlarını ve bu geliştiricilere nasıl mentörlük yapabileceklerini iletiyorlar. Ardından programa dahil olan açık kaynaklı projeler belirleniyor. Öğrenciler bir yıl için 20 projeye kadar başvuru yapabiliyor. Bu süreçte öğrencilerin geçmişte dahil oldukları açık kaynak projeler ve okullarındaki başarı durumları oldukça etkili oluyor diyebiliriz. Seçilen öğrenciler ise mentörleri eşliğinde proje üzerinde çalışmaya başlıyorlar. Yaz boyunca devam eden çalışmalar esnasında öğrenci mentörü ile online çalışabiliyor. Yani herhangi bir lokasyon veya mesai zorunluluğu bulunmuyor.

GSOC '12

Google Summer of Code'a katılım için üniversite öğrencisi ve 18 yaşın üzerinde olmak şart. Ayrıca programın maddi faydaları da söz konusu. Öğrenci açık kaynak bir projeyle çalışmaya başladığı anda 500 dolar, ardından projenin ortası ve sonunda olmak üzere iki defa da 2250 dolar alıyor. Projenin ara sınavını ve başarıyla sonlanıp sonlanmadığının kararını ise mentör ve dolayısıyla öğrencinin üzerinde çalıştığı proje veriyor.

Doğrusu programın Google'ın işe alımlarındaki etkisini de ayrı bir merak konusu. Google bu konuda programdan doğan verileri kulllanacağını, yalnız programın amacının yetenek avcılığı olmadığını söylüyor.

Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 100 farklı ülkenden 4500 öğrencinin katıldığı Google Summer of Code hakkında detaylı bilgi ve takvime buradan ulaşabilirsiniz. Resmi Google Plus sayfası ise şurada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.