Türkiye'de oyun denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan, Sobee Studios'un CEO'su ve aynı zamanda da Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu'nun Başkanlığı görevini sürdüren Mevlüt Dinç ile Türkiye'deki oyunların genel durumunu konuştuk.
Mevlüt Dinç, Türk oyun sektörü adına güzel bir gelişme olan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu ile ilgili detayları da bize aktardı.
Webrazzi: Sıfırdan başlayan, bir Specturum bilgisayar ile başlayan bir hikayeniz var. Türkiye'de "oyun" denince akla gelen isimlerden olacağınızı tahmin eder miydiniz?
Mevlüt Dinç: Kesinlikle etmezdim, planlanmış bir şey değildi. Tamamen tesadüf eseri çalıştığım fabrikadaki arkadaşımın ısrarı ile bir Spectrum bilgisayar almam ile başladı her şey. Oyun dünyasının 30 yıllık bir geçmişi var, dile kolay 28 yıldır da ben içerisindeyim.
W: Türkiye döndükten sonra kurduğunuz Sobee 2009 yılında Türk Telekom'a satıldı, bu satın alma neler kazandırdı Sobee'ye?
MD: Açıkçası Türk Telekom gibi büyük bir grubun bünyesinde olmak büyük bir katkı sağlıyor. Telekom grubu bünyesinde bulunan diğer şirketlerle birlikte çalışma imkanı, Türk Telekom gibi büyük bir markanın altında çalışma avantajı gerçekten de çok. Oyun sektörü sürekli gelişiyor ve Sobee olarak biz de bu büyümeye katkı sağlamaya çalışıyoruz.
W: Aynı zamanda Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu'nun başkanısınız. Buradan, buradaki faaliyetlerinizden biraz bahseder misiniz?
MD: Elbette. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu aslında çok yeni bir federasyon. Hala kuruluş sürecini tamamlıyor. Amacı Türkiye oyun piyasasına destek sağlamak, büyüyen ve genişleyen sektöre öncü olabilmek. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) sadece bir spor federasyonu değil aynı zamanda çok önemli bir Gençlik Federasyonu. Gençleri ve aileleri oyunlar hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, sürekli olarak düşen oyun yaşına paralel olarak oyunların daha bilinçli, güvenli ve sağlıklı bir biçimde tüketilmesini sağlamak var. Türk oyun sektörünü daha iyi yerlere taşımak konusunda çalışıyoruz. Güney Kore gibi oyun sektörünün öncelikli alan olarak benimsenmesi ve yerli yetenek ve emekle geliştirilen, kendi kültürümüzü ve tarihimizi konu alan oyunların geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla Ulusal Oyun Platformu projemiz var. Tüketicisi de üreticisi de genç olan bir sektör ve genç nüfuslu ülkemiz için istihdam anlamında yeni ekonomi yaratma anlamında oyun sektörü önem arz ediyor. 20 milyon gibi devasa bir oyuncu kitlesiden bahsettiğimizde manevi ve kültürel boyutunu görmemiz lazım. Kendi kültürel ve tarihi unsurlarımız içeren dünya çapında oyunlar üreterek ülkemizin tanıtımına da çok önemli katkı sağlamak mümkün.
W: Global Game Jam İzmir'e hava muhalefeti nedeni ile katılamadınız ancak GGJ'ler İstanbul, Ankara gibi şehirlerde de yapılıyor. Bu organizasyonları nasıl görüyorsunuz?
MD: Türk oyun sektörü adına çok güzel etkinlikler. Oyun geliştiricilerinin bir araya gelmesi, oyun geliştirmeleri güzel. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu olarak böyle organizasyonları destekliyor ve bu tarz etkinlikler de düzenlemeyi istiyoruz.
W: Sosyal ağlar ile birlikte oyun anlayışının değiştiğini düşünüyor musunuz? Örneğin sizin de Facebook için yaptığınız 1 Man 1 Team adlı oyun var.
MD: Hayır düşünmüyorum. Çünkü oyunların amacı gene oyuncuları eğlendirmek. Bunun için illa ki müthiş grafiklere ihtiyaç yok. Önemli olan oyunların kullanıcıya maksimum eğlence yaşatma amacını yerine getirmesi. Sosyal oyunlar tekrar oynanabilirliğin önce çıktığı teknik olarak biraz daha basit oyunların tekrar gündeme gelmesine imkan sağladı. Bu aynı zamanda bir iki yetenekli ve hevesli arkadaşın bir araya gelerek oyun geliştirme fırsatı sunuyor. Bu, sektörün devamlı olarak gelişmesi ve büyümesi açısından çok önemli. Bence oyunlardaki en büyük gelişim aynı anda 10 binlerce oyuncunun hem oyun ortamıyla hem birbirleri ile etkileşim kurabilmesi, bu da oyuncuların ilk etapta sanal ortamda da olsa sosyalleşmesini sağlıyor ve bu tür sosyalleşmeler gerçek hayatta arkadaşlıklara ve dostluklara yansıyor. Facebook için geliştirdiğimiz ve hala testleri devam eden 1 Man 1 Team bir online menajerlik oyunu. Bahsettiğimiz gibi tamamen etkileşimli ve sadece Facebook üzerinden oynanan bir oyun.
W: Bir diğer sorum konsol oyunları ile ilgili olarak, bu konuda nasılız?
MD: Konsol oyunları konusunda maalesef Türkiye’de henüz geliştirme lisansı yok ama bu yönde bizim çabalarımız var. Bireysel olarak da Xbox'ın resmi olarak Türkiye'ye gelmesi konusunda ciddi çaba sarf ediyorum. Böylece oyun geliştirmek de o konsol için daha cazip olacak. Sobee'nin 2002 yılında Galip Kartoğlu ile geliştirdiği ve Nintendo GameBoy Advance için piyasaya sürülen Dual Blades adlı oyun ülkemizde geliştirilen ilk konsol oyunu, başka var mı bilmiyorum. Sektörün genel olarak gelişmesi ve büyümesiyle konsol oyunlarının da ülkemizde geliştirilmesi daha kolay olacaktır.
W: Röportaj için teşekkür ederiz Mevlüt Bey.
MD: Ben teşekkür ederim.