Bazı projelere yakaladığı ya da yakalayacağını düşündüğünüz başarıdan bağımsız olarak saygı duyarsanız. Hatta bazen "keşke ben de içinde olsaydım" dersiniz. Size bunu dedirten o projenin pazar payı değil, arkasındaki fikrin orjinalliği ve uygulanışıdır. Kodingen de tam olarak bu sınıfa giriyor.
New York çıkışlı, Devrim Yaşar ve Sinan Yaşar ortaklı bir start-up'tan bahsediyorum. Onları farklı kılan ise tüm dünyada kullanılan geliştirme/development süreçleri üzerinde radikal değişikliklere gitmeleri ve bu yeni "düzeni" son derece kullanılabilir bir şekilde geliştiricilere sunuyor olmaları.
Peki bu değişiklikler neler? Başa dönüp alışılagelen süreci inceleyecek olursak; geliştiriciler kendi ortamı/environment'larını kuruyorlar ki bu da lisans ücreti ve zaman demek. Daha sonra yazdıkları kodları tercihen Versiyon Kontrol Sistemi'ne (Git, SVN gibi) veya belirlenen sunuculara aktarıyorlar. Kodingen ise hem geliştiriciler hem de şirketler için bu akışa oldukça yenilikçi çözümler bulmuş durumda.
Kodingen'de geliştiriciler ister tek başlarına isterseler de gruplar halinde aynı proje üzerinde çalışabiliyorlar. Tek yapmaları gereken tarayıcılarından Kodingen'e login olmak. Şirketler ise farklı lokasyonlarda bulunan geliştiricilerin, Kodingen üzerinde aynı projede görev alabilmesi (Kodingen'in sosyal yapısı dolayısıyla görev dağılımı ve iş akışı kolaylıklarını da ekleyelim) sayesinde çalışanlarının bulunduğu lokasyonlara bağımlı kalmıyor. Ki bu avantajı bizzat Kodingen'in kendisinin de kullandığını görmek mümkün.
Kodingen'in sağladığı kolaylıklar
Kodingen'de tek bir tıkla Wordpress, Drupal, Joomla gibi sık kullanılan yazılımları sunucunuza kurmak ve üzerinde çalışmaya başlamanız mümkün. Bir diğer öne çıkan özellik ise FTP desteği. Yani sahip olduğunuz herhangi bir sunucuya Kodingen'in içinden erişebiliyorsunuz. Kodingen'in en çok öne çıkan yanlarından biri de çok iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor oluşu. (HTML5'le birlikte gelen bir çok yeniliğin başarıyla kullanıldığını söyleyebiliriz)
An itibarıyla 3 farklı programlama diline destek veriliyor: PHP, Perl ve Python. Tarayıcınızda Mozilla'nın meşhur online editoru Bespin, Pixlr, Ymacs ile kodunuzu yazmanız mümkün. Yeni versiyonla birlikte desteklenen programlama dilleri ve veritabanlarının artacağını da söyleyelim.
Beta versiyonda 35.000 kullanıcı
Açıldığı günden itibaren Beta versiyonuyla hizmet veren Kodingen'in şimdiden 35.000 geliştiriciyi bünyesine kattığını da eklemeli. Sayının, sistemin sosyalliği vasıtasıyla hızla artacağını tahmin etmek güç değil. Tabii bu noktada bireysel ve kurumsal tipte yaratılacak üyelik modelleri de etkili olacaktır.
Kodingen'in yeni versiyonuyla birlikte yayına girecek bir çok değişiklik söz konusu. Belki de en önemlisi değerini gittikçe arttıran Versiyon Kontrol Sistem'lerinden Git'in sisteme entegre edilişi. Ayrıca Django, Ruby on Rails ve Node.js gibi popüler teknolojiler de yeni versiyonla birlikte Kodingen'deki yerlerini almış olacaklar.
Projenin geliştirilmesi aşamasında herhangi bir yatırım almayan ekibin, versiyon 1.0 çalışmaları öncesi yani yaz aylarında ilk yatırımlarını aldıklarını (her hangi bir detay mevcut değil) bloglarında okumanız mümkün.
Kodingen'in uzun vadede sahip olduğu en büyük risklerden birisi ise arkasındaki fikrinin günümüze kıyasla çok büyük değişiklikler içeriyor olması. Bir diğer kritik nokta da beta aşamasının ardından oluşturulacak hesap detayları ve ücretlendirme. Bünyesinde -hatta merkezinde- Türk'lerin de bulunduğu başarılı start-up'lardan biri olabilirler.
Son olarak, kapalı beta versiyonları için test kullanıcıları aradıklarını söylemiş miydim?