Avrupa online gazete ve internet kullanım sıralamasında yine önlerdeyiz

Avrupa online gazete ve internet kullanım sıralamasında yine önlerdeyiz

comScore Avrupa, daha önce paylaştığı online gazeteler ziyaretçi raporunu yeniledi. Yeni rapor Avrupalı internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 50'sinin online gazeteleri ziyaret ettiğini söylüyor. Birinci raporda ilk 5'te gördüğümüz Hürriyet.com.tr ve Milliyet.com.tr, yeni listede de yerini koruyor.

İnternet kullanımında ise sayfa görüntüleme bakımından ilk sırada, aylık kullanım süresi bakımından 3. sırada geliyoruz.

Avrupa'da online gazete okuru artıyor

comScore'un 15 yaş üzeri 379 milyon Avrupalıyı göz önüne alarak hazırladığı Kasım 2011 raporu,  internette geçirilen süre ortalamasının yükseldiğini gösteriyor. Haziran ayı ortalaması 26,1 saat iken Kasım 2011'de Avrupalı ziyaretçilerin internette geçirdiği süre kişi başına 27,8 saate yükselmiş.

Avrupa'daki 18 internet pazarını kapsayan raporda, online gazete ziyaret oranı yüzde 47,8'e yükselmiş. Haziran ayında 167,2 milyon olan online gazete okurlarının sayısı, Kasım ayında 181 milyona çıkmış.

Online gazete sitelerini ziyaret eden 181,5 milyon tekil kullanıcı,  geçen yıla göre yüzde 9 oranında bir artışa denk geliyor. Toplam 20,1 milyon tekil ziyaretçi çeken Daily Mail raporun ilk sırasında gelirken, Guardian.co.uk 15,7 milyon ziyaretçiyle onu takip ediyor.

Hürriyet ve Milliyet'in toplam ziyaretçi sayısı 20 milyon

Türkiye'den listeye giren Hürriyet 10,4 milyon ziyaretçi ile yine 3. sırada geliyor. Milliyet ise Bild.de'nin küçük bir farkla arkasında kalıyor ve 9,6 milyon ziyaretçi ile 5. sıradaki yerini koruyor. Alt sıralarda Fransa, İspanya ve Rusya'dan gazeteler bulunuyor.

İlk 5 gazetenin Facebook'tan çektiği trafiği özel olarak gösteren comScore, Daily Mail'a Facebook'tan gelen trafiğin son 1 yılda yüzde 4,6, Guardian'a gelenin yüzde 8,2 arttırdığını gösteriyor. Facebook kaynaklı trafik oranı en düşük seviyede olan ve en az artış gösteren online gazete sitesinin Hürriyet olmasına rağmen, Milliyet bu konuda yol almış görünüyor.

Milliyet'in 2010 Kasım'ında yüzde 9,9 olan Facebook trafik payı, Kasım 2011'de yüzde 9 artışla 18,9'a ulaşıyor. Bu aynı zamanda Avrupa'daki en yüksek oran.

En hızlı yükselenler

İlk 100 online site sıralamasına göre Ekim-Kasım 2011 arasında Avrupa'nın en hızlı yükselen online şirketi, ev dekorasyonu perakendecisi Kingsfisher. Yüzde 21 büyüme gösteren Kingsfisher'ın yanı sıra, Allocine da video alanındaki yükselişi gösteriyor.

Bir arama motoru olan Search-results.com'un yüzde 15'lik büyümesi dikkat çekiyor. Mozilla'nın yüzde 1, Wikia siteleri ve Linkedin'in yüzde 6, Groupon'un yüzde 4 büyümesi de rapora yansıyor.

Avrupa ülkelerinin internet kullanımı

comScore ülkelere göre internet kullanım istatistiklere de yer veriyor. Ziyaretçi  başına aylık ortalama sayfa görüntüleme sayısı bakımından Türkiye ilk sırada geliyor. Ülkemizde aylık ortalama internet kullanım süresi ise ziyaretçi başına 32 saati geçiyor ve Avrupa'da İngiltere ve Almanya'dan sonra 3. sırayı almamızı sağlıyor.

Ayrıca comScore Türkiye'de 15 yaş üzeri 23,3 milyon tekil ziyaretçi olduğunu söylüyor. İlk sırada gelen ülke ise 52 milyon kullanıcı ile Rusya. Dolayısıyla Türkiye ziyaretçi başına 3 bin 845 sayfa görüntüleme ve aylık 32,2 saat internet kullanımıyla Avrupa'nın en aktif internet pazarlarından biri olarak göze çarpıyor.  Bu durumun olumlu yanlarına rağmen, Türk internet kullanıcılarının odaklanma sorunu olduğu da kendini açıkça belli ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.