iPad'li ve iPad'siz Apple arasında ne fark var?

iPad'li ve iPad'siz Apple arasında ne fark var?

Son zamanlarda yazdığım pek çok yazıda her şeyin nasıl değiştiğinden sıkça bahsediyorum. Alışveriş değişiyor, sosyalleşme kavramı değişiyor, iş alanları değişiyor… Tüm bu değişim sürecinde cihazların durum da farklı değil. Örneğin bir süredir tabletlerin birer kişisel bilgisayar olup olmadığı tartışılıyor.

İşlevsel olarak bir PC'nin yapabildiğin hemen her işi yapan tabletler, diğer yandan geleneksel bir bakış açısıyla PC'lerden ayrı değerlendirilmesi gereken (ve akıllı telefonlara daha yakın duran) birer mobil cihaz.

Tüm cihazların giderek entegre oldukları ve tüm ekranların benzer işlevlere kavuşmaya başladıkları şu dönemlerde aslında çoğunluk, tabletlerin birer PC yani kişisel bilgisayar olduğu görüşünde birleşiyor.

Bu görüş pek çok üreticinin hayatında büyük bir değişime neden olmasa da Apple için durum farklı. Çünkü iPad'in bir PC olarak kabul edilip edilmemesi, Apple'ın dünyanın en büyük bilgisayar satıcısı olup olmadığının da kararını etkiliyor.

HP dünyanın en büyük bilgisayar satıcılarından biri. Geçtiğimiz günlerde HP'nin CEO'su Meg Whitman da tabletlerin PC olup olmadığı konusuna değindi. Fransız Le Figaro'nun ekonomi sayfasında yayınlanan röportajında (bozuk Türkçe tercümesi) "Apple'ın 2012'de bir numaralı bilgisayar satıcısı olacağı iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Eğer tabletleri de hesaba katarsanız bunun mümkün olduğunu düşünüyorum".

Whitman'ın biraz yumuşatarak yaptığı bu yorumu rakamlar biraz daha net bir şekilde ortaya koyuyor. Asymco'nun paylaştığı rakamlara göre Apple, iPad hesaba katılmadığında HP, Lenovo, Dell ve Acer'ın gerisinde yer alıyor.

Ama bu resme iPad'i eklediğinizde her şey değişiyor ve Apple tüm rakiplerinin açık ara önüne geçiyor. Üstelik aradaki fark neredeyse 2008'de HP'nin rakiplerine karşı elde ettiği fark kadar büyük.

Yukarıdaki tabloda turuncu sütunlar 2008'in son çeyreğindeki pazar paylarını gösteriyor. Yeşil sütunlar ise 2011'in son çeyreği rakamları. Ama bu değerlendirmede iPad yer almıyor, HP'nin pazar payı yüzde 16, Apple'ın ise yüzde 5'in biraz üzerinde görünüyor. iPad'i de hesaba katıp sütunları laciverte boyadığınızda ise tablo tamamen değişiyor ve Apple'ın pazar payı yüzde 17 civarına yükselirken, en yakın rakibi HP'nin payı yüzde 14 seviyelerine geriliyor (Apple'ın son çeyrek rakamlarının tahmini olduğunu da hatırlatalım).

Apple'ın satışlar anlamında çok iyi durumda olduğu zaten bilinen bir gerçek. Ama pazarın hakiminin kim olduğu sorusu, burada da gördüğünüz gibi tabletten ne anladığınıza göre farklılık gösterebiliyor.

Görsel Kaynak: Crouching Donkey

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.