Açık kaynak konusunda hemen hemen çoğumuzun kafasında sorular vardır; Nasıl para kazanılır? Türkiye'de neden açık kaynak yazılımlara ilgi yok? Hangi firmalar var? Uzun zamandır kişisel olarak da mevcut girişimimden dolayı da açık kaynağa gerekli ilginin olmadığından bahseder dururdum ki tam bu sırada PrimeFaces ile karşılaştım. Röportaj sonrası umarım bir çok girişimciye, yazılımcıya ilham gelir de Türkiye'de röportaj yapacak açık kaynak kodla ilgilenen daha çok firma buluruz.
Serkan Ünsal: PrimeFaces nedir?
Çağatay Çivici: PrimeFaces hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı ile başlayayım. Prime Teknoloji 3 ortaklı bir firma; ben , Yiğit Darçın ve Cenk Çivici. Uzun zamandır Java platformunda web uygulamaları geliştiriyoruz. Kullandığımız teknolojilerden hiçbiri hızlı ve verimli şekilde önyüz geliştirmemize izin vermiyordu. Uygulamanın orta katmanını hızlıca geliştirirken, önyüz tarafında çok zaman kaybediyorduk.Bu kompleksiteyi ortadan kaldırmak amacıyla 3 yıl kadar önce PrimeFaces projesine başladık. PrimeFaces adresinden görebileceğiniz bileşenleri sayesinde yazılımcıyı HTML, CSS, Javascript ile ilgili detaylardan kurtarıyor ve yapılacak ana işe odaklanmasını sağlıyor.
PrimeFaces açık kaynak kodlu bir yazılım ve Türkiye'de geliştirilip uluslararası pazarda kendine yer edinmiş nadir projelerden.
SÜ: Kaç ülkeden kaç firma kullanıyor? Bu şekilde bir istatistik var mı?
ÇÇ: Biraz önce bahsetmiştim. PrimeFaces açık kaynak kodlu ve Apache V2 lisansına sahip. İsteyen herkes http://www.primefaces.org sitesinden yazılımımızı indirip projesinde kullanabiliyor. Bu nedenle firma sayısını vermem güç. Şu an PrimeFaces 3.0 yayında. Bir önceki sürüm olan 2.0 ' in indirilme rakamı yüzbine yakındı. Kötümser bir tahminle 2-3 bin projede ve yüzlerce firmada kullanılıyordur.
Web sitemizin günlük tekil ziyaretçi rakamı ortalama 7 bin. Günlük ortalama 17 bin sayfa gösterimi yapıyoruz. PrimeFaces çevresinde ciddi bir topluluk oluşturabildik. Örneğin PrimeFaces forumunda 50 binden fazla mesaj ve 11 bine yakın üye bulunuyor. 11 bin PrimeFaces kullanan yazılımcı demek bu.
Primefaces.org'un site istatistiklerine göre en fazla ziyaretçimiz Brezilya ' dan geliyor. Brezilya ' yı ABD , Almanya ve Hindistan izliyor. Bize gelen epostalardan PrimeFaces ' in El Salvador, Kamerun, Şili gibi ülkelerde de kullanıldığını biliyoruz.
PrimeFaces kullanan şirketleri gizlilik anlaşmaları nedeniye açıklayamıyoruz. Türkiye ' den 2 büyük telekom operatorü, büyük bir ilan sitesi, global bir sigortacılık şirketi ve prestijli bir giyim markası halen bizim desteğimizle PrimeFaces kullanıyor. Yurtdışında ise Amerika ' da 2 büyük savunma şirketi, 3 global banka, Brezilya'da 2 telekom operatorü, global bir otel zinciri, Arjantin , Finlandiye ve Norveç devletleri için yapılan projelerde halen kullanılıyor. Wiki'mizde açtığımız bir sayfaya PrimeFaces kullanan şirketler kendilerini ekleyebiliyor. Bu sayfadaki şirket sayısı şu an yüzü aşmış durumda.
SÜ: Ekip kaç kişi? ÇÇ: Prime Teknoloji ' nin İstanbul ve Ankara ' da ofisleri bulunuyor. İstanbul ekibimiz Yıldız Üniversitesi Teknokent'de bulunuyor. Ankara'da ise Bilkent Üniversitesi Cyberpark ' ta çalışıyoruz. Ekibimiz 14 kişi.
SÜ: Nasıl para kazanıyorsunuz ? Açık kaynak konusunda nadir girişimlerdensiniz sanırım, var mı başka örnekler ? ÇÇ: PrimeFaces kullanan şirketlere eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Diyelim ki projenizde PrimeFaces ile ilgili bir problem çıktı. Kurumsal destek hizmetimizi aldıysanız bize haber veriyorsunuz ve bu problemi birkaç saat içinde sizin için çözüyoruz. Müşterilerimiz PrimeFaces ' e eklenecek yeni özellikleri oylayabiliyorlar ve ürünün yol haritasında söz sahibi oluyorlar.
Bunun dışında hızlı proje başlangıcı ve temel mimarinin hazırlanması , eski uygulamaların PrimeFaces ' e taşınması, projelerin kod kalitesinin gözden geçirilmesi, Proof of concept uygulamalarının geliştirilmesi gibi hizmetlerde veriyoruz.
ABD ve Almanya ' da ortak çalıştığımız PrimeFaces konusunda danışmanlık yapan çözüm ortaklarımız var. Yakında PrimeFaces çözüm ortaklığı programını resmen başlatıyoruz. Öncelikle ABD, Almanya, Belçika , Kore ve Brezilya ' da bu ortaklık programını hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Bunlarak ek olarak profesyonel arayüz temalarını sitemiz üstünden satışa sunarak gelir elde planımız bulunuyor.
SÜ: Açık kaynak konusunda Türkiye'deki ve diğer ülkelerde durumu karşılaştırabilir misiniz ? Hangi ülkelerden iyiyiz hangilerinden kötü durumdayız ?
ÇÇ: Şöyle ilginç bir durum yaşadık. PrimeFaces ' in Türkiye ' de yayılması yurtdışından sonra oldu. Bu yurtdışındaki şirketlerin açık kaynak kodlu yazılımların kullanımı konusunda daha cesur olduklarını gösteriyor. Başlangıçta PrimeFaces ' in Türkçe dokümantasyonu ve forumları vardı. Fakat ilginin çok az olduğunu görüp hedefimizi yurtdışına çevirdik. Yurtdışındaki ortaklarının baskısıyla PrimeFaces'i kullanan ve bizimle tanışmak isteyen Türk şirketleri oldu.
2011'de bu trendin değişmeye başladığını gördük. PrimeFaces gibi açık kaynak kodlu yazılımlarının kullanımı konusunda Türk şirketleri daha cesur olmaya başladılar. Bu da bizi çok sevindiriyor.
SÜ: Önümüzdeki dönemde planlarınız nedir ? ÇÇ: PrimeFaces topluluğundan gelen feedback ile ürünümüzü yeni özelliklerle geliştirmek ve yaygınlaştırmak sürekli hedefimiz. Gelecekte PrimeFaces ' in yaygın kullanıldığı ülkelerde ofisler açmak istiyoruz. Türkiye pazarında da başarılı projelerle PrimeFaces'i yaygınlaştırmak istiyoruz.