Japonya yerel basınında yer alan haberlere göre, Japonya Savunma Bakanlığı'nın girişimleriyle ülkeye yönelik siber saldırılara karşı savunma amaçlı bir bilgisayar virüsü geliştiriliyor.
The Daily Yomiuri gazetesi, kötü niyetli yazılımlara karşı 'onların yöntemleriye' savaşacak olan 'milli güvenlik virüsü'ne ilişkin çalışmaların Japonya hükümetine toplam 2.3 milyon dolara mal olacağını yazdı. Fujitsu tarafından geliştirilecek olan savunma sistemi, üst düzey saldırıları engelleme, virüsleri temizleme, saldırının kaynağını takip edip belirleme ve hatta bulunduğu sunucuları sekteye uğratma gibi kabiliyetlere sahip olacak.
Siber savunma gün geçtikçe daha çok fazla önem arz ediyor çünkü önemli istihbarat bilgilerinin gizlenmesi eskiye kıyasla çok daha zor. Özellikle birbirine internetle bağlı ulusal ağların korunması için hükümetler yüksek miktarda güvenlik yatırım maliyetlerini gözden çıkarıyorlar.
Geçtiğimiz yıl Japonya'nın siber saldırıya maruz kaldığı, hackerların Japonya parlementosunu, Japonya'nın büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Mitsubishi Heavy Industries firmasını hedef alan saldırılar gerçekleştirdiği biliniyordu.
Ülkeler arasındaki silahlanma yarışı günümüzde halen devam ediyorken, siber silahlanma yarışına da şahit oluyoruz. 2010 yılında The Stuxnet adlı virüs İran'ın nükleer programını hedef almış ve programa zarar vermişti. Bu virüsün ardında olanlar açıklanmasa da, iddialara göre virüsün arkasında Amerika ve İsrail'in olduğu hep konuşuldu. Yani artık savaşlar sadece silah ile değil, ağlar üzerinden de yapılıyor ve hükümetler, siber güvenlik ödeneklerini gün geçtikçe arttırmaya devam ediyor.