CES 2012'de parlayacak yıldızlar

2012 hem kişisel olarak hem de sektörel olarak beni çok heyecanlandıran bir yıl. Webrazzi olarak da 2012 yılına hızlı bir giriş yaptık ve bunun yanı sıra 2012 içerisinde gelecek teknolojiler oldukça heyecan verici.

Yılın ilk büyük etkinliği olacak olan ve 140 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiği CES 2012, tüm dünyadaki teknoloji meraklılarının gözünü çevireceği bir organizasyon olacak. Birkaç gün önce sizler için bir ön bakış yazısı hazırlamıştık. Bazı fuarlar etkisini yitirse de, okurlarımızdan gelen yorumlar gösteriyor ki fuarlar hala değerli ve hem tanıtım, hem de yeni bağlantılar edinme konusunda alternatifsiz.

Sizler için bu yıl CES 2012'de hangi önemli cihaz ve teknolojilerin tanıtılmasının beklendiği ile ilgili bir rapor hazırladık.

Las Vegas, baby! Her yıl Ocak ayında Consumer Electronics Association tarafından düzenlenen fuar, Las Vegas'ta gerçekleşiyor. İlki 1967 yılında New York'ta gerçekleşen Tüketici Elektroniği Fuarı'nın uzun bir geçmişi bulunuyor. Fuar aynı zamanda birçok teknolojinin ve ürünün ilk kez duyurulduğu yer olması sebebi ile sembolik bir değer taşımakta.

Her marka ya da ürüne ayrı ayrı yer vermek yerine, ürün gamı olarak ele alacağımız dosyamızda her kategorinin altında, o konuda ürünü olan ve bizim yer verdiğimiz markaların tanıtacağı ürün ya da hizmetlere yer vereceğiz. Hazırsanız, başlayalım!

Akıllı Telefonlar

2012 yılında akıllı telefonların önlenemez yükselişi sürecek. Gün geçtikçe daha çok akıllanan telefonlarımız, CES fuarının da en önemli kalemlerinden birisi. Bildiğiniz üzere Apple, CES fuarında yer almak yerine Ocak ayının sonunda kendi bünyesinde bir etkinlik gerçekleştirecek, Apple'ın orada duyuracaklarına ayrıca heyecanlanıyoruz. Android ekosisteminde bulunan akıllı telefon üreticilerinin fuar boyunca yoğun bir konferans ve konuşma programı oldukları da göze çarpıyor. Samsung, LG, Sony Ericsson gibi markalar 2012 kreasyonlarını CES 2012'de paylaşacak.

Geçen yıl çift işlemcili telefonlar duyurulmuştu ve bu sene dört çekirdekli telefonları göreceğiz. Intel'den işlemci konusunda sürprizler gelebilir. Bunun yanı sıra, 2012 yılında gelecek akıllı telefonların fotoğraf çekme kabiliyetleri oldukça gelişiyor. 12MP ve üzeri çözünürlükleri göreceğimiz akıllı telefonlarda, HD çekimler de standart olma yolunda hızla ilerliyor. 4G teknolojisi de artık yaygınlaşıyor, CES 2012'de 4G destekli modeller göreceğiz.

Marka bazında inceleyecek olursak, Samsung'dan başarılı modeller gelmesi söz konusu. Fakat özel olarak baktığımızda, Sony Ericsson'un Xperia Arc HD (diğer adı ile Nozomi) model telefonunun da bir hayli ses getireceğini tahmin ediyorum. Ayrıca, üzerinde Windows Phone 7.5 Mango işletim sistemi bulunacak olan Nokia'nın yeni telefonu Lumia 900 de tanıtılacak. Birçok firmanın ürünlerini sırf CES fuarında tanıtmak için yetiştirmeye çalıştıklarını da biliyoruz.

Tablet Bilgisayarlar

Gelelim tablet bilgisayarlara. iPad ile tablet sektörü liderinin CES 2012'de yer almayacak olması, -Apple için- dezavantaj gibi gözükse de tüketicilerin iPad dışında tablet bilgisayarların da olduğunu görmesi oldukça yararlı olacak. Zira tabletler gittikçe hızlanıyor ve performansları da artıyor.

Bu yılın en dikkat çekici ürünü Asus'un Eee Pad Transformer Prime'ı olacak sanıyorum. Performans açısından oldukça güçlü olması beklenen bu cihaz, ekstra ücret ödeyerek alabileceğiniz bir klavye eklentisi ile adeta bir netbooka dönüşüyor. Netbooklara daha sonra tekrar değineceğiz ama tablet bilgisayar kullanırken, bir başka masaüstü ve dizüstü bilgisayara ihtiyaç duymayacağımız günlerin gelmesi söz konusu. Yani tablet bilgisayarların, artan performansları ile birlikte bilgisayarlara rakip olması gündeme gelebilir. Hatta Asus Eee Pad Transformer Prime, bu rakiplerin ilk örneği.

Google'ın tablet bilgisayar işine gireceği de söyleniyor fakat büyük ihtimalle CES 2012'de bununla ilgili bir şeyler duymayacağız. Geçtiğimiz yıl Motorola Xoom ile adından bir hayli söz ettiren Motorola'dan da şimdilik pek yüksek bir ses çıkmayacakmış gibi gözüküyor.

Tablet modelleri boyutlar açısından değişik bir segmentasyona girdi ve ürün çeşitliliği arttı, 8" boyutundaki bir model ile 11" boyutundaki bir modeli karşılaştırmak pek doğru olmayabiliyor. Ancak 2012 yılında da bu çeşitliliğin devam edeceğini öngörüyorum. Toshiba da 7" boyutundaki yeni modellerini CES 2012'de tanıtacak. Firmanın 1024x600 çözünürlüğe sahip olması beklenen yeni modelinin görselleri bir İtalyan web sitesi tarafından sızdırılmış durumda.

Ultrabooklar  / Netbooklar / Çift Ekranlı Notebook

İlk önce ultrabooklardan başlayalım, bunlar gerçekten de hız ve teknoloji açısından günümüzün önde giden teknolojilerinden oluşturuluyor. Oldukça hafif, ince ve performans açısından da bir hayli güçlüler. Ultrabookların bir diğer özelliği de uzun ömürlü pilleri. Ekranlarının kalitesi ve depolama alanları konusunda da üstün özelliklere sahipler. Kısacası içlerinde yeni jenerasyon teknolojilerin de kullanıldığı bu şık modeller ortalama 1000 dolar ve üstü fiyatlardan satışa sunulması bekleniyor, yani fiyatlandırma olarak da üst düzey.

LG ve Lenovo ultrabook konusunda güzel modeller hazırlamış gibi gözüküyor ve bunları CES 2012'de tanıtacaklar.

Şimdi netbooklara göz atalım. Çoğu insan "artık bitti" gözü ile baksa da, netbooklar oldukça popüler. Hem fiyat/performans açısından güzel oranlar yakalaması, hem de taşınılabilir özellikleri ile taşınabilir bilgisayar pazarından pay kapan birçok netbook modeli mevcut.

Özellikle Toshiba ve Asus CES 2012'de yeni modellerini tanıtacak. Toshiba'nın içinde Intel'in çift çekirdekli bir işlemcisi bulunacak olan NB510 modeli performans açısından güçlü ve fuarda tanıtılacak netbooklar arasındaki en dikkat çekici modellerden bir tanesi.

Acer'den Yenilikçi Model

Aslında tablet mi, yoksa dizüstü mü desek karar veremediğimiz bu cihaz, Acer tarafından geçtiğimiz yıl çift ekranlı notebook modeli olarak duyurulmuştu. Bu yıl içerisinde geliştirilen cihaz, CES 2012'de görücüye çıkacak. Son derece değişik bir görünüme sahip olan Acer Iconia dokunmatik ekran ile çalışıyor. Yani klavye üzerinde herhangi bir tuş yok ve aslında dokunmatik ekranın klavyesini kullanıyorsunuz.

İsmi U-Book (Universal Book) olarak geçen notebooku yan tutup bir kitap gibi tuttuğunuzu hayal ederseniz niçin bu ismin uygun görüldüğünü de anlamak güç değil. CES 2012'den sonra bu ürünle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olacağız.

Televizyonlar / Ekranlar

Bu yıl öne çıkacak olan teknolojilerden birisi de OLED (Organic Light Emitting Diode) ekranlar. LCD ve LED televizyonlara nazaran daha canlı renkler sunan OLED ekranlar, düşük tepkime süreleri ile de göze çarpıyor. OLED teknolojisi öncesinde de konuşuluyordu fakat bu yılın farkı, LG'nin 55" bir OLED HDTV'yi gösterecek olması.

CES 2012'de görücüye çıkacak yeni teknolojiler arasında, 3840x2160 çözünürlüğünde Full HD teknolojisinden toplam dört kat daha güçlü Quad Full HD'ler de bu yılın gözdelerinden. Gözlüksüz 3D TV'ler de CES 2012'de dikkat çekenler arasında olacak.

Google TV

LG'nin atak yaptığı tek konu  OLED ekranlı TV'ler değil. LG akıllı televizyonlar konusunda da Google ile işbirliği yapmış durumda ve Google TV, LG televizyonlar üzerinde çalışacak. CES 2012 fuarında LG'nin Google TV'li HDTV modellerini görebileceğiz.

Microsoft, son kez...

Daha önce yaptığımız CES 2012 ön bakış haberinde belirttiğimiz gibi Microsoft CES fuarında artık konuşma yapmayacak ve fuardaki varlığını hafifleştirecek. Ancak bu, Microsoft'un bu sene sessiz ve uslu çocuğu oynayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Microsoft, Windows 8 ile ilgili bilgiler verecek.

Windows 8 ile ilgili ilginç bir nokta Tobii Technology adlı bir şirketin göz tanıma sistemlerini Windows 8'in arayüzüne entegre etmiş olması. Fakat göz tanıma akla geldiği gibi bir güvenlik önlemi olarak değil, tamamen arayüzü kontrol etmek için kullanılıyor. Yani gözümüzü ekran karşısında oynatarak arayüzde gezinebileceğiz. Daha farelerimizi çöpe atmamıza ne kadar zaman var bilmiyorum fakat bu teknolojinin oldukça ilgi çekici olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Microsoft Xbox ve Windows Phone'un geleceği ile ilgili toplantılar yapmayı da planlıyor. Xbox konusunda yeni nesil konsolların duyurulmasının vakti yavaş yavaş geliyor. Windows Phone konusunda ise Nokia ile yapılan işbirliği neticesinde ortaya çıkan Lumia serisi mevcut. Yazının akıllı telefonlar bölümünde de yer verdiğimiz Lumia 900, Nokia tarafından tanıtılacak olsa da, Microsoft için de bir hayli değer taşıyor.

Fotoğraf Makinaları

Normalde yeni fotoğraf makinalarının duyurulduğu fuar PMA fuarı olurdu. Fakat bu yıl PMA fuarı, CES 2012 bünyesinde gerçekleştirilecek ve firmalar da duyurularını CES 2012 ile aynı alanda gerçekleştirecek. Japonya'da geçtiğimiz yıl yaşanan büyük deprem, fabrikalardaki üretimlerin durmasına sebep olmuştu. Dolayısıyla birçok firma yeni ürünlerinin çıkış tarihlerini revize etmek zorunda kaldı. Canon'dan pek yeni bir bomba gelecek gibi gözükmüyor. Rakibi Nikon'a baktığımızda ise, Şubat 2012'de piyasada olması beklenen Nikon D4'ü de yakından görmek (5999$'dan satılacağını düşünürsek bu bile harika) mümkün olabilir.

Belki yer veremediklerimiz, belki de herkese sürpriz teknolojiler ve ürünler olacak CES 2012'de. Ancak 2012 yılına giriş için hızlı bir fuar olacağı, bu yılın eğilimlerinin ve ürün taslaklarının ortaya çıkacağı dikkat çekici bir fuar olacağı kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.