Motorola satın almasıyla çok sayıda patentin sahibi olan Google, bu kez IBM'den çok sayıda patent satın aldı. Yeni patentler mobil dünyadaki süregelen patent davalarını sosyal ağ dünyasına taşıyabilir.
Google'ın son yıllarda yaptığı alımlar için nakit rezervini cömertçe harcadığı malum. BBC'ye göre IBM'e ödenen tutar bilinmese de 187 patent ve 36 uygulama için oldukça büyük bir harcama yaptığını tahmin edebiliriz.
Üstelik aldığı yeni patentler Google'ın yükselmek istediği sosyal ağ teknolojilerine dönük bazı patentler içeriyor. IBM'den alınan patentler "semantik teknolojilere dayalı sosyal ağ geliştirme" gibi geleceğe dönük avantajlar sağlıyor. Analistlerin yorumu da artık Google'ın kendini korumanın ötesine geçmeye başladığı yönünde. Tabii Facebook'un da zaman zaman bazı teknolojilerin patentini almakla ilgilendiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Bu arada, daha önce Android'le ilgili olarak, diğer şirketleri asılsız patentler almakla şuçlayan Google, son patent satın alımı ile benzer ithamlarla karşı karşıya kaldı. Sürücüsüz otomobillere ilişkin alınan bazı patentler buna örnek gösteriliyor.
Çin'deki patent savaşları
Söz konusu patentler olunca, dünyanın en büyük ve hızlı taklit üretim pazarı olan Çin'den de bahsetmek lazım. NY Times, Çin'de teknoloji şirketlerinden ayrılan çalışanların bazı sırları da beraberinde götürerek, devlet destekli yeni girişimlere imza attığını aktarıyor. Bu durumun girişimcilerin yenilikçi üretimini baltalayacağını aktarılıyor. Davalık olan teknoloji şirketi yöneticilerinden "Harika bir ürün çıkardık ama onlar bunu çaldı" gibi söylemler duymak da şaşırtıcı olmuyor.
ABD ile Çin hükümeti arasında farklı politik yaklaşımlar olsa da şirketler arası rekabette sular ısınmaya devam edecek gibi. Bizim bu aşamada araya girmemiz söz konusu değil. Gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.