ABD'de yatırımların dağılımı ve zamanlaması nasıl?

ABD'de yatırımların dağılımı ve zamanlaması nasıl?

Techcrunch'ın girişim, girişimci ve yatırımcı dizini CrunchBase'den çıkarılan veriler ABD internet pazarındaki yatırımların özetini veriyor. Buzzsparks.org'un derlediği istatistikler başarılı girişimlerin ne zaman, ne kadar yatırım aldığını, nasıl çıkış yaptığı ortaya koyuyor.

ABD'de bir girişimin karlılığı yakalamayı başarıncaya kadar bir çok yatırım alabileceğine çok büyük örneklerle şahit oluyoruz. Kendini toparlayamayan girişimler ise yolun sonunu göremiyor.

Crunchbase'in verilerine göre ABD'de girişimler ortalama 25,3 milyon dolar yatırım almış ve ortalama 196,8 milyon dolara satılmış.  Şirket hisselerinin tamamının bir yatırımcıya ait olduğu kabul edildiğinde ise yatırımcı karlılığı yüzde 676'yı bulmuş.

Erken yatırım yapmak veya yapmamak

ABD pazarı ikinci bir ".com balonu" ile henüz karşılaşmadı. Özellikle erken yapılan yatırımların getirisi merak ediyoruz. Crunchbase şirketlerin ilk 1-2 yaş arasında satın alınması halinde çalışan başına daha çok kazandırdığını gösteriyor. Aynı durum 4,5-5,5 yaş arası için de geçerli ama orada özel bir yatırımın ibreyi yükselttiğini sanıyorum. Grafiklere göre 2-4 yaş arası ile 6 yaş sonrası arasında çıkış yapmak çalışan başına çok fazla kazandırmıyor.

Buzzsparks.org destekli istatistikler 3 aylık bir girişimin dahi satın alınabileceğini gösteriyor. Girişimlerin genel olarak 1,5 - 7,5 yaş arasında satın alındığı görülse de hiç şüphe yok ki bu süreç giderek öne çekiliyor. Yukarıda bahsettiğim noktaya cevap olarak da, bazen erken çıkış yapmanın para kazandırabileceği belirtiliyor. Girişimlerin ilk yıllarında yapılan girişimlerin çokluğu da ABD'deki yatırımcıların ne derece 'iştahlı' olduğunu gösteriyor.

Crunchbase çıtayı biraz yukardan tuttuğunda ise yüzünü halka arza dönük şirketlerin daha az gelirle daha iyi çıkışlar (ortalama 580,3 milyon dolar) yaptığını kaydediyor.

Türk girişim-yatırım çarkının bu denli işlemesi henüz bekleyemeyiz. Ancak yabancı yatırımcıların dengeli bir büyümeye ne kadar izin vereceğini de düşünmemiz gerek. Kısacası Türk girişimcileri de yatırımcılar da biraz cesur davranmalı ve birbirine güvenmeyi öğrenmeli. Elbette tecrübeli girişimcilerin ümit vaadedecek girişimlere imza atması gerekiyor ki yatırımcılar da elini korkak alıştırmasın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.