BlackBerry'nin üreticisi Research in Motion'ın tarihinin en iyi günlerini yaşamadığı kesin. 2011'in üçüncü çeyreğinde 5,5 milyar dolarlık gelir hedefinin altında kalarak çeyreği 5,17 milyar dolar ile kapatan RIM'in bu çeyrekte kar oranının 265 milyon dolar da kalması firma için hoş bir sürpriz olmadı. Oysa RIM 2010'un aynı döneminde 911 milyon dolar kar elde etmeyi başarmıştı.
Analistler yılın son çeyreği için de pek umutlu değil. Beklentiler RIM'ın 4. çeyreği 4,6 ile 4,9 milyar dolara arasında gelirle kapatacağı yönünde. Daha önceden beklenen 13 milyon adet akıllı telefon satışının da en az 1 milyon adet düşük kalacağı tahmin ediliyor.
Yani durum gerçekten de RIM için çok parlak değil. Buna rağmen firmanın büyük potansiyeli devlerin ilgisini çekiyor. RIM'in durumu düzeltmesi için satılması bir seçenek olabilir mi? RIM yönetim kurulu bu görüşte değil, onlar bu durumdan kendi başlarına çıkabileceklerine inanıyorlar…
Reuters'in haberine göre RIM ile yakın zamanda ilgilenen devlerden biri Amazon. Habere göre Amazon yaz aylarında bir yatırım bankası ile anlaşarak RIM ile birleşmenin olası sonuçlarını araştırmış fakat resmi bir teklif yapılmamış.
Bunun nedeni RIM'in üst düzey yöneticileri Mike Lazaridis ve Jim Balsillie'nin şirketin durumunu düzeltmeye odaklanmayı istiyor olmaları. Hatta RIM'in bütün olarak olmasa bile en azından bazı bölümlerinin elden çıkartılması önerisine de yine iki yönetici karşı çıkmışlar.
Yakın zamanda Kindle Fire ile iPad'ın karşısına kendi ürününü çıkartan Amazon'un bir akıllı telefonu yok ama bu konunun gündemde olduğu da kesin. Her ne kadar şu an için bir birleşme veya satın alma söz konusu olmasa da en azından Amazon, RIM ile iyi ilişkilerini sürdürmeyi ve güçlendirmeyi tercih ediyor. İleri bir tarihte bu konuda yeni fırsat çıkacak olursa anlaşma masasına en çabuk oturabilecek firmalardan biri olabilmek için RIM'e yakın mesafede durmasının faydalı olacağını biliyor.
Bu sırada Amazon, RIM ile ilgilenen tek şirket de değil. Microsoft ve Nokia'nın da RIM'i satın almakla ilgilendikleri söylentileri ortalıkta dolaşıyor.
Peki hem dışarıdan, hem de kendi yatırımcılarından yoğun talep gören RIM neden satışa direniyor?
Cevabı basit: Şu sıralar işler iyi gitmiyor ve RIM'in almayı arzu ettiği fiyat teklifine var olan koşullarla ulaşmak mümkün değil. Lazaridis ve Balsillie'nin öncelikli hedefleri RIM'in durumunu düzeltmek.
Fakat bu çok hızlı gerçekleşmeyebilir. Çünkü RIM'in yeni akıllı telefonlarının ancak 2012'nin ikinci yarısında piyasada olabileceği konuşuluyor. Yani yeni BlackBerry'ler piyasaya çıkmadan önce yeni bir iPhone'un raflarda yerini alma ihtimali çok daha yüksek. RIM, BlackBerry 10 ile birlikte QNX işletim sistemini de üreticilere açmaya hazırlanıyor. Böylece akıllı telefon pazarına Android'e bir alternatif daha çıkmış olacak.
RIM'in şu andaki planı en azından 2012 sonundaki bu gelişmelerin olumlu sonuçlarını görene kadar satın alma baskılarına direnebilmek. Ancak ondan sonra potansiyel tekliflerin 10 milyar dolar üzerine çıkabileceğini planlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap