Distimo: 2011'in En Çok Kazananı App Store, Uygulama Lideri ise Android Market

Distimo: 2011'in En Çok Kazananı App Store, Uygulama Lideri ise Android Market

Distimo 2011'de mobil uygulama mağazalarının ulaştığı noktayı gözler önüne seren yıllık raporunu açıkladı. App Store, Android Market ve diğer önemli uygulama marketlerine dair ABD pazarına ait istatistikler önümüzdeki yılın nasıl geçeceğine ışık tutuyor.

Ocak-Kasım 2011 arasını kapsayan 11 aylık verilere göre App Store karlılıkta Android Market'i dörde katlıyor. Aradaki fark, App Store'daki başlıca 200 önemli uygulamadan ileri geliyor.

Uygulama içi ücretlendirme ve Freemium (ücretsiz bir uygulamın gelişmiş özelliklerine sahip olmak için ücret ödenen iş modeli) gelir modeli öne çıkıyor. Önde gelen 200 iPhone uygulamasından kazanılan gelirin yarısı Freemium modeldeki uygulamalardan gelmiş. Android Market'te ise bu oran biraz daha fazla, yüzde 65. Ancak iPad'in de gelir anlamında Android'de geride bırakması App Store'un aradaki farkı açmasını sağlıyor.

Raporun genelinde dikkat çeken iPad için geliştirilen uygulamaların zenginliği. ABD'de indirilebilir iPad uygulamalarının sayısı 150.000'e dayanırken Android Tabletleri için bir ayrım dahi yapılmamış.

Diğer yandan Android için geliştirilen ücretsiz uygulamalar yıl ortasında App Store'daki ücretsiz uygulamaları geride bırakmış. Son veriler Android Market'in App Store'a yaklaşık 50 bin uygulama fark attığını gösteriyor. Toplam uygulama sayılarında ise bu fark 100'e yaklaşıyor.

Distimo, yeni iPad ve iPhone tanıtımlarının App Store'un indirme sayılarında ani artışlar sağladığını söylüyor. 2011'de Çinliler'in App Store'a büyük bir ilgi gösterdiği de raporda yer alan önemli gelişmeler arasında ve Çinliler'in iPhone için App Store indirme oranı ABD ile kıyaslandığında, yüzde 30'u, iPad tarafında ise yüzde 44'ü buluyor.

2011'de hemen her uygulama mağazası, mevcut uygulama sayısını iki katına çıkarmış. En büyük çıkışı Windows Phone 7 Marketplace yapmış. Yıllık yüzde 400 büyüme kaydederek 35,269 uygulamaya ulaşan WP 7 Marketplace, oyunlar dikkate alındığında Ovi Store ve App World'ü geride bırakarak 4. en büyük market olmuş. Önde gelen 7 uygulama marketinin 1 milyon uygulama barındırdığını paylaşan Distimo, Amazon App Store'u 5. sırada göstermiş.

Distimo, 2011'in en çok indirilen 10 uygulama listesinde ilk sırayı Angry Birds'e veriyor. Artık borsaya açılmayı düşünen Rovio'nun popüler oyunu farklı sürümleri ile 4. ve 7. sırada da karşımıza çıkıyor. İlk 10'da 2. sırada Facebook, 3'te Skype, 5'te Google Maps, son sırada  ise Twitter yer alıyor.

Mobil uygulamalar sayıca ne kadar artsa da, gerçek farkı başarılı ve karlılık getiren uygulamalar yaratıyor. Bu anlamda Microsoft'un kendine güveni yerinde olsa da bu oranı en iyi tutturan şirketin halen Apple olduğu açıkça görülüyor. Eğer Google, tablet tarafında gemileri yakmazsa, Android'in 2012'de bu farkı azaltacağını düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.