Google'ın Siri Alternatifi Alfred ile Tanışın

Google'ın Siri Alternatifi Alfred ile Tanışın

Bu yılın en önemli olaylarından biri de Apple'ın iPhone 4S ile geniş kitlelere tanıttığı Siri oldu. Kişisel asistan Siri çok kısa bir süredir hayatımızda olmasına rağmen şimdiden bir fenomene dönüştü bile. Siri'nin kısa zamanda bu kadar popüler hale gelmesi Google'ı da çok yakından ilgilendiriyor çünkü Android kullanıcılarının benzer bir özellik için talepleri başladı bile.

Google da bu beklentilere kayıtsız kalmadı ve bu alandaki çalışmalarını hızlandırmak için bir satın alma ile kendi Siri alternatifini hazırlamak yolunda önemli bir adım attı. Google'ın yeni satın aldığı firma Clever Sense, kişisel mobil robot Alfred'in yaratıcısı.

Alfred var olan haliyle temel olarak kullanıcılara çevrelerindeki restoran ve eğlence mekanları ile ilgili tavsiyelerde bulunabiliyor. Siri'den farklı olarak sesli komut ve yanıt özellikleri yok ama her ikisi de Google satın alması ile birlikte değişecek gibi görünüyor…

Google'ın bugüne kadar toplam 1,6 milyon dolar yatırım almış olan Clever Sense'i hangi koşullarda satın aldığı açıklanmadı, fakat Clever Sense'in sitesinde firmanın CEO'sunun saklayamadığı büyük mutluluğu anlaşmanın Clever Sense adına oldukça güzel gerçekleştiğinin bir göstergesi. Tabi bunda çok yakın zamanda Groupon'un da Clever Sense'i satın almaya çalışmasının etkisi olabilir…

Şu aşamada Alfred'in yeteneklerini Siri ile kıyaslamak doğru olmaz. 2008 yılında kurulmuş olan Clever Sense'in uygulaması Alfred henüz çok kısıtlı alanlarda kişisel tavsiyelerde bulunabiliyor. Fakat firmanın yol haritasında tavsiye alanlarını fırsatlara, sonrasında ise yerel etkinliklere doğru genişletmek yer alıyor. Fakat Alfred'in en önemli özelliklerinden biri, aynı Siri gibi, zaman içinde öğrenerek kullanıcıyı daha iyi tanıması.

Google'ın Alfred'i Siri için ciddi bir alternatif haline getirebilmesi için bu yapı üzerine var olan ses tanıma teknolojilerini geliştirip eklemesi, ardından bir de Alfred'i konuşturabilmesi gerekiyor. Bunlar zaten Google'ın yapabileceği şeyler ama ne zaman hayata geçeceğini kestirmek için henüz çok erken. Buna rağmen 2012 içerisinde bu konuda bazı gelişmeler olacağını ön görebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.