Şubat ayında 2010 yılı raporunu, Haziran ayında da 2011 ilk çeyrek raporunu paylaşan HepsiBurada, bu kez 2011 yılı yarıyıl raporunu yayınladı ve daha detaylı bilgilerle geçmişe dair daha yeni bir kıyaslama yapmamıza imkan verdi.
Türkiye’de online alışveriş anlamında ilk toplu alışveriş sitelerinden biri olan HepsiBurada.com, Doğan Online'a geçtikten sonra hızlı büyümesini sürdürmeye devam etmişti. Webrazzi Summit'te Hanzade Doğan'ın açıklamaları da HepsiBurada'nın Doğan Online tarafında oldukça önemsendiğini göstermişti.
Teknolojiye olan merakımızı gözler önüne seren rapor, Anadolu'nun ilk 6 ay içerisinde yüzde 50’yi aşan oranlarda artışla online alışverişteki payını giderek arttırdığını gösteriyor. Bir yandan da dikey e-ticaret sitelerinin sektörde daha fazla pay alıp almadığını sorgulatıyor..
Rakamlarla HepsiBurada
2010'u 3.000.000 üye ile kapatan HepsiBurada, 2011 yılı ilk çeyreğinde 205.000 (dakikada 1,2 ) yeni üye kazanmıştı. Son rapora baktığımızda HepsiBurada'nın üye sayısının 3.3 milyon olduğunu görüyoruz. Bu da yaklaşık 100 bin kişilik bir artış demek oluyor ki son çeyreğe göre yüzde 50'lik bir düşüş demek. HepsiBurada'nın e-ticaret kullanıcı sayısını yine 6 milyon olarak göstermesi ise kafa karıştırıcı.
İlk 6 ayda 300 bin üye kazanan lider toplu e-ticaret sitesinin aylık ortalama ziyaret sayısı 13,5 milyon olarak gösteriliyor. İlk çeyreğe göre değişmediği görülen aylık ortalama ziyaret sayısı 2010'a göre yarım milyon artmış. Ziyaretçilerin sitede kalma süresi de 2010'dan bu yana ortalama 10 dakika.
HepsiBurada Kitlesi Teknoloji Meraklısı
Sitede yer alan ürün sayısının 350.000’nin üzerinde olduğu belirtilirken en çok aranan kelime iPhone 4 olarak göze çarpıyor. iPhone 4'ü takip eden ürünler (denge bilekliği, Nokia C5-03, Samsung Galaxy S II, Blackberry Curve) ile en çok ziyaret edilen ürünler (Nokia C5-03, Samsung S5620, iPhone 4 16GB, Arnica Bora, HTC Desire) ve en çok satan ürünler (Camera-bag CB001, Nokia 6303i, Samsung S5620 Monte) de HepsiBurada'nın teknoloji meraklısı bir kitleye sahip olduğunu gösteriyor.
En Çok Online Alışveriş Yapan İller
En fazla alışveriş yapan illere bu çeyrekte de değinen HepsiBurada, yine daha kapsamlı bir bilgi vererek (İstanbul, Ankara ve İzmir hariç) 2011'in ilk yarısında en fazla Bursa, Antalya (geçen yılın 1.si) ve Kocaeli'nin online alışveriş yaptığını paylaşıyor. Kocaeli'nin ardından Balıkesir, Muğla, Tekirdağ, Manisa, Konya, Zonguldak ve Hatay ilk 10'u tamamlıyor. Doğu illerinden Sivas 23. sırada, Erzurum 25. sırada, Diyarbakır 27. sırada dikkat çekiyor.
Satış bazında en çok artış kaydedilen (yüzde 50’yi aşan büyümeler) iller ise Kilis, Şanlıurfa, Adana, Bayburt, Iğdır, Karaman, Kırşehir, Erzurum, Gaziantep ve Hatay olarak sıralanıyor.
Kozmetik ve Giyim Yükselişte
HepsiBurada daha kapsamlı tuttuğu yeni raporunda aylık gönderilen toplam ürün sayısını (550.000 adet), satış bazında en çok artış kaydedilen kategorileri de (kozmetik yüzde 90, giyim yüzde 80, gıda yüzde 70, anne-bebek yüzde 50) paylaşıyor.
Hediye dönemlerinde verilen sipariş oranına bakıldığında ise 2011 Mayıs döneminde, 2010 Mayıs dönemine göre (sipariş adedi ve ciro açısından) ev elektroniği; mutfak ürünleri, kozmetik, oyun, gıda ve bilgisayar kategorilerinde yüzde 60’ın üzerinde artış olduğu kaydediliyor.
2010 yılına göre özel günlerde gerçekleşen siparişlerin de yüzde 50’ye varan artışlar kaydettiği paylaşılıyor. Bu da özel günlerde e-ticaret hacminin arttığını ve daha fazla girişimi besleyebileceğini gösteriyor.
Ramazan'da E-ticaret
Geçen yıla oranla sahur vakitlerinde Hepsiburada kullanıcılarının sitede gerçidiği süre yüzde 25’in üzerinde bir artış göstermiş. Ziyaret edilen ürün sayfalarında geçirilen süre ise yüzde 30 oranında artmış.
Kadınların Ramazan ayında kişisel bakımlarına daha çok zaman ayırdığını kaydeden Hepsiburada, 2010'a kıyasla giyim, gıda, kozmetik, ayakkabı ve çanta kategorilerinde yüzde 50’nin üzerinde büyüme yaşandığını gösteriyor.
Ramazan ayında HepsiBurada'da en çok satın alınan ürünler ise kategori bakımından kitap, cep telefonu, araç bakım ürünleri, kol saati, parfüm, taşınabilir disk, ayakkabı, pilates ürünleri ve kondisyon aletleri olarak sıralanıyor.