Avrupa Risk Sermayesi ve Türkiye İnternet Pazarı

Avrupa Risk Sermayesi ve Türkiye İnternet Pazarı

Webrazzi Summit'te paralel oturumların başlamasıyla birlikte aynı anda 4 farklı salonda aynı anda birbirinden ilginç konular ve konuşmacılar sahneye çıkmaya başladılar. Paralel oturumların başlamasıyla birlikte Diamond salonunda TechCrunch'tan Robin Wauters'ın moderasyonunu yaptığı 2 oturum üst üste gerçekleşti.

Avrupa'nın Risk Sermayesi pazarını konu alan ilk oturumda Robin'in konukları 250 – 300 milyon Euro arası bir fona sahip olan Summit Partners'dan Vincent Lambert ve yaklaşık yarım milyar dolarlık bir fonu yöneten ve PeakGames'e de yatırım yapan EarlyBird Ventures'dan Roland Manger'di.

Bu oturumda Avrupalı Risk Sermayesi pazarının gözünü yavaş yavaş Doğu'ya çevirmeye başladığının üstünde duruldu. Hızla gelişmekte olan pazarların ilgi çekmesiyle beraber Türkiye'nin yanı sıra Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin gözde ülkeler arasına girmeye başladığı konuşuldu.

Bununla beraber her iki konuşmacı da yatırım konusunda özellikle yeteneğe önem verdiklerinin altını çizdiler. Bununla beraber mobilin hızla yükselen bir trend olduğunu da yine oturumun önemli vurgularından biriydi.

Avrupalı Risk Sermayesi pazarının en büyük sıkıntısının ne olduğu sorusuna ise iki ana yanıt geldi. Roland Avrupa'da ve hatta ABD'de de risk sermayesine gösterilen ilginin azaldığı ve fon oluşturmak için kaynakları risk sermayesine aktarmakta tereddütler yaşandığını anlattı.

Vincent ise en büyük sorunlarından birinin şirket değerlemesi ile ilgili olduğunu ve ABD tarzıyla yapılan şirket değerlemelerinin çoğu zaman Avrupa pazarı için uygun olamadığı ama bu konudaki algıların bazı bariyerlere neden olduğunu anlattı.

Robin'in modere ettiği ikinci oturumda ise Türkiye'nin neden sıcak bir pazar olduğunun üzerinde duruldu. Bu oturumun konuları ise; ağırlıklı olarak erken dönem yatırımlarla ilgilenen Young Turk Ventures'dan Cem Sertoğlu, 100 Milyon Pound'luk fonu bulunan Fidelty Growth Partner'dan Imran Akram ve Türkiye ofisi bugün açılan Atomico Ventures'dan Wouter Gort oldu.

Türkiye'nin neden şu sıralarda sıcak bir pazar olduğuna dair öne çıkan sebeplerden belki de ilki artık Türk internet pazarının giderek daha fazla dikkat çekmesi olduğuydu. Bunun pek çok sebebi var ama GittiGidiyor'un eBay tarafından satın alınmış olması, Türk internet pazarının sunduğu önemli çıkış fırsatları olduğunu göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

Bunun dışında nüfus ve nüfusun giderek daha fazla internet üzerinde para harcamaya alışıyor olması ve daha genel bir açıda Türk ekonomisinin iyiye doğru gidiyor olması önemli nedenler arasında yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.