Zynga'nın Halka Arz Detayları Netleşiyor

Zynga'nın Halka Arz Detayları Netleşiyor

Sosyal oyun devi Zynga bir süredir halka arza hazırlanıyor. Facebook'a olan bağımlılığını azaltmak adına yakın zamanda Project Z'yi duyuran Zynga, bu sayede hem dışa bağımlılığını azaltmak hem de halka arz öncesi karlılığını arttıracağına dair sinyaller vermeyi hedefliyor. Facebook dışında da ciddi bir sosyal oyun ekosistemi bulunduğu dikkate alındığında Project Z'nin aslında büyük önem taşıyan bir hamle olduğu da ortada.

Hollywood'a taşınmaya hazırlanan, oyun kartları ile Türkiye'deki satış kanallarını da arttırmayı hedefleyen Zynga, ilk olarak Temmuz ayında gerçekleştirdiği halka arz başvurusunun dördüncü revizyonunda süreç ve durumla ilgili bazı önemli bilgiler de gün ışığına çıktı.

NASDAQ'ta ZNGA kısaltması ile yer alacak olan Zynga, ilk etapta 1 milyar dolarlık hisse satışı gerçekleştirmeyi planlıyor. Başvurunun son revizyonunda öne çıkan oyunların kazançları ve oyunların gelir üretme süreçleri ile ilginç bilgiler de yer alıyor.

2010'un ilk altı ayına kıyasla 2011'in ilk altı ayında toplam gelirlerini 291 milyon dolar arttırdığını açıklayan Zynga, bunun 271,5 milyon dolarının online oyun gelirleri olduğunu belirtti. Bu gelirlerde öne çıkan ismin firmanın en eski oyunlarından biri olması biraz şaşırtıcı gelebilir.

Zynga'nın açıkladığı rakamlara göre FarmVille bu süreçte gelirlerini 76,6 milyon dolar arttırmış. FrontierVille 70,5 milyon dolar ve Zynga'nın yeni oyunlarından biri olan CityVille ise 46,6 milyon dolarlık gelir artışına şahit olmuş.

Açıklamaya göre Zynga'nın 2011'in ilk altı ayındaki en yüksek getir üreten üç oyunu ise şunlar: FarmVille, Mafia Wars ve Zynga Poker.

Zynga'nın en büyük sorunlarından biri oyunların oyuncular tarafından tüketilme süresi gibi görünüyor. Daha önce ortalama bir oyuncunun bir Zynga oyununu 19 ay boyunca sanal ürünlerin satışına sahne olurken, bu sürenin 15 aya düşmesi ilk bakışta oldukça riskli bir durum gibi görünüyor. Çünkü oyunların gelir üretme sürelerinin (diğer bir deyişle ömürlerinin) kısalması Zynga'nın gelirlerini aynı seviyede tutmak için daha yeni oyun üretmesi gerektiği anlamına geliyor.

Fakat Zynga işin başka bir boyutu daha olduğunun altını çiziyor. Zynga'ya göre oyunların ömrünün azalmış olmasına rağmen oyunların gelirleri düşmüş değil. Yani eskiden ortalama bir oyuncu 19 ay boyunca oynadığı oyuna harcadığından daha fazla parayı artık 15 ay içerisinde harcıyor. Bu durum Zynga'nın daha fazla yeni oyun üretmesi gerektiğini gösterse de, en azından bu yatırımlar için gerekli kaynağı da elde etmeyi başarıyor.

Başvurunun son revizyonu halka arza hazırlanan Zynga ile ilgili çok önemli bilgiler içeriyor. Örneğin burada uzun uzun anlatıp sizi sıkmak istemediğim şirket içerisinde hisse ve oy hakkı paylaşımları yeni başvuru içerisinde detaylı bir şekilde açıklanmış.

Fakat bunun ötesinde bu başvuru, son dönemin yükselen pazarlarından biri olan sosyal oyun dünyasına dair önemli ipuçlarını da ortaya koyuyor. Yine burada uzun uzun yer vermeyeceğim tüketilebilir ve dayanıklı sanal ürünlerin Zynga (ve genelde sosyal oyun firmaları) için ne anlama geldiği, gelir üretiminde nasıl rol oynadıklarını yine aynı dokümanda incelemek mümkün.

Son not olarak Zynga'nın Kıdemli İş Geliştirme Direktörü Ryan Linton'ın tüm bu sıcak gelişmeler yaşanırken, bundan sadece birkaç gün sonra Türkiye'de Webrazzi Summit'te olacağını da hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.