Kullanıcı Tepkilerine Direnemeyen Netflix, Qwikster'in Üstünü Çizdi

Kullanıcı Tepkilerine Direnemeyen Netflix, Qwikster'in Üstünü Çizdi

Geçtiğimiz yıl Netflix’in başarılı yükselişi ile kıyaslayarak Blockbuster’ın başarısızlık hikayesini yazmıştım. Nazar mı değdirdim bilmiyorum ama bu sefer Netflix çok büyük bir hata ile karşımıza çıktı.

Daha önce bahsettiğim gibi Netflix online film yayını ve posta yoluyla DVD servisi sağlıyordu. Şirket, daha sonra her iki servisi birbirinden ayırma yoluna giderek Qwikster adında yeni bir site açmıştı. Konu Webrazzi'de farklı bir açıdan da olsa ele alınmıştı.

Qwikster.com adresinden yayın yapacak olan şirket, Netflix'in posta yoluyla tüm DVD gönderimlerini üstlenerek Netflix’in iş yükünü bir nebze de olsa hafifletmesi planlanmıştı. Böylece Netflix, online film gösterimi konusunda kendine vakit ayırıp, bu konuda iyileştirmelere gitmeyi planlıyor.

Qwikster’in yayına başlamasıyla beraber Netflix üyelerine, farklı fiyat uygulaması, tekrar üyelik gibi gereksiz bir çok işlem çıkmış ve sonunda Netflix’in binlerce üyesi bu duruma kayıtsız kalmayarak üyeliklerini iptal etmeye başlamış. Üyelere göre Netflix’in bu uygulaması oldukça gereksiz ve külfetli olarak dile getiriliyor.

Üyelerinin tepkisine kulak veren Netflix’in CEO’su şirket bloglarında, üyeleri için bir açıklama yazısı yayınlamıştı. Açıklamasında; neden bu ayrıma gittiklerinden anlatan Reed, herşeyin daha iyi bir hizmet sunmak için olduğunu savunuyor. Ne yazık ki Netflix üyeleri çetin ceviz çıkıyor ve tepkilerine devam ediyorlar.

Ve sonunda onca yatırıma rağmen şirketin CEO’su Reed Hastings şirket bloglarında konu hakkında yeni bir yazı daha yayınlayarak ve üyelerinden yaşattıkları bu kaostan ötürü özür diliyor. Hastings; yeni bir site, ekstra ücret, üyelik işlemleri, şifre hatta Qwikster bile yok diyerek yazısını sonlandırıyor. Yani özetle Netflix, kullanıcı tepkileri yüzünden Qwikster’ı kapatma kararı aldığını açıkladı.

Netflix, Blockbuster’ın hatalarından faydalanarak güzel bir konuma gelmişti. Ne yazık ki şirket, pazardaki konumunu güçlendirmek için başlattığı girişiminde başarısız oldu. Netflix bu projeye insan gücü ve filmlerin gönderileceği baskılı zarflar vs. gibi iyi kötü bir çok masraf yaptı. Bunların yanı sıra bu başarısızlıktan dolayı borsada hisseleri zarar gördü ve ciddi bir müşteri kitlesini kaybetti.

Netflix'in durup dururken yaptığı müşteri odaklı olmayan bu gereksiz hamle, müşteriler tarafından cezalandırılarak sonlanmasına sebep olduğunu heralde rahatça söyleyebiliriz.

Görsel Kaynak: HometechTell

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.