Teknoloji dünyasında yeni bir patent davaları artık kimseyi şaşırtmıyor. Konuyla ilgili haberlere hızlıca göz attığınızda dev firmaların patentler yüzünden ne kadar şaşırtıcı yöntemler sergilediklerini görmek mümkün. Fakat bu alandaki tek değer patentler değil, marka tescilleri de son derece önemli.
Örneğin milyarlarca dolar değerinde olduğu ön görülen Twitter için "tweet" kelimesinin tek sahibi olmak çok kritik. Fakat ilginç bir şekilde Twitter bu kelimenin marka tesciline sahip değil. Onun yerine tweet kelimesi yaklaşık 27 bin civarında Twitter kullanıcısının reklam geliri elde etmesine aracı olan Twittad adlı firmaya ait.
2008 yılında "Let your add meet tweets" sloganını kullanan firma slogandaki tweet kelimesinin marka tescilini yaptırmak için başvurduğunda, şaşırtıcı bir şekilde başvuru onaylandı. Çünkü, daha da şaşırtıcı bir şekilde, o dönem kimse bu başvuruya itiraz etmedi…
Twitter durumun önemini ancak 2009 yılında fark edebildi. O tarihten sonra iki kez tweet marka tescilini elde etmek için başvuruda bulundu fakat her iki başvuru da reddedildi. Twitter bunun üzerine her büyük teknoloji firmasının yapacağı şeyi(!) yaptı ve konuyu mahkemeye taşıyarak, tweet'in marka tescil haklarını hakim eliyle kendilerine verilmesini istedi.
Dava henüz sonuçlanmadı ama Wall Street Journal'ın haberine göre Twitter bu konuda mutlu sona çok yakın. Mahkeme devam ederken Twittad ile masaya oturan Twitter sonunda karşı tarafı tweet marka tescilini kendilerin vermesi için ikna etmeyi başardı.
Twittad'ın 32 yaşındaki yöneticisi James Eliason yaptığı açıklamayla Twitter'ın davadan vazgeçmesi koşuluyla marka tescilini Twitter'a devredeceklerini açıkladı. Anlaşmanın koşulları hakkında bundan daha fazla bilgi verilmedi ama Twitter'ın bunun karşılığında yüklü bir ödeme yapmamış olma ihtimali çok yüksek.
Eliason'ın şu sözleri de iş dünyasının var olan koşullarında bu işlerin nasıl yürüdüğünü gayet güzel özetliyor: "Bu olaydan öğrendiğimiz ders; her şeyin marka tescilini yapıp, her şeyi patentlerle koruma altına almalısınız".