Google Arama Tarafındaki Gücüne Güveniyor

Google bundan 11 yıl önce arama motoru reklamcılığına başladığında çok sayıda müşterisi ve gelişmiş bir altyapısı yoktu. Bir kaç yıl öncesine kadar da online reklamdan anladığımız da neredeyse tamamen arama motoru reklamcılığı idi. Artık Google'ın tahtı sosyal ağların yükselişi ile gölgeleniyor ama Google da kendini geliştirmek konusunda hız kesmiyor ve mevcut durum hakkında bazı detaylar paylaşıyor.

Her gün 1 milyardan fazla aramanın yapıldığı Google'da, 2003'ten bu yana 450 milyar yeni sorgu cevaplanmış. Her gün gelen aramaların yüzde 16'sı daha önce görülmemiş sorgulardan oluşuyor. Bu da sanırım hayatımızın artık ne kadar hızlı değiştiğini gösteriyor.

Her sorguya ortalama olarak saniyenin 1/4'ünde (göz kırpma hızımız 1/10 saniye) cevap veren Google, reklamlarını konuma ve online arkadaşlıklarımıza göre zenginleştirilmiş. Artık görsel ve işlevsel olarak daha zengin reklamlar sunuyor. Webde konum ilişkili gösterimler yüzde 20 iken, mobilde yüzde 40'a ulaşmış.

Google +1 düğmesi, günde 2,3 milyar kez kullanılan (tık mı gösterim mi olduğu tartışmalı) Google, Google haritalarla bir yılda 12 milyar kilometreden fazla yol katetmiş.

Gelişmiş görsel medya reklamları, ürün reklamları ve mobil reklamlar artık Google için önemli başlıklar. 11 yıl öncekinden çok daha fazla Google çalışanı bu modelleri geliştirmek için çalışıyor. Google aramalarının yarısından fazlası ABD dışından geliyor.

Google, internet kullanıcılarının karşılaştırma, yorum ve tavsiyelere kulak verdiğine dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Youtube için Adwords reklamlarını duyuran, Analytics'de geliştirmeler yapan Google'ın gösterdiği reklamların artık 1/3'ü yeni modelleri kullanıyor.

Geçtiğimiz 2 yılda mobil aramaların 5 katına çıktığını söyleyen Google, bu alanda da Analytics ve Adwords desteklerini sunuyor. YouTube şu anda mobilden günde 200 milyon görüntüleme alıyor. Bu yıl öncesine göre ilginin üçe katladığını gösteriyor.

Emarketer'e göre Google, şu an ABD'de arama odaklı reklam pastasının yüzde 76'sını kazanıyor. Geçen yıl yüzde 74 olan bu oranın gelecek yıl yüzde 78'e ulaşması bekleniyor. Muhtemelen Facebook'un kısa süre içinde arama motoru reklamcılığından alabileceği pay düşünülmüyor.

Arama odaklı reklamlarıyla açık bir cevap verdiğini Youtube'da da anlatan Google'ın anasayfadaki reklam gösterimini ne kadar arttırdığını bilmek isterdim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.