Google Gerçek Zamanlı İzlemeyi Analytics'e Ekledi ve Analytics Premium'u Duyurdu

Google Gerçek Zamanlı İzlemeyi Analytics'e Ekledi ve Analytics Premium'u Duyurdu

Bugün neredeyse tüm web sayfalarında kullanılan Google Analytics, kuşkuşuz Google'ın domine ettiği alanlardan bir diğeri. Web siteleri için ücretsiz bir analiz aracı olmasına rağmen zaman zaman Google, bu konuda verilerin geç yüklendiği ve halen gerçek zamanlı yapıya geçilmediği yönünde eleştiriler alıyordu.

Google, bu eleştirilere dün Analytics blogundan cevap verdi. Google Analytics'e eklenecek gerçek zamanlı izleme özelliğini ve yeni ürünü Google Analytcis Premium'u açıkladı. O an sitede bulunan kullanıcıların ne yaptığını gösteren gerçek zaman sekmesi pek çok site sahibi için çok yararlı olacaktır. Google Analytics Premium ise ekstra işleme gücü, gelişmiş analiz araçları ve 24/7 canlı telefon desteği gibi avantajlar sunuyor. 

Daha çok enterprise yani büyük kuruluşlar/şirketler için geliştirilen Google Analytics Premium servisinin ücretinin Amerika, Kanada ve İngiltere için sabitlendiği bilgisi blog yazısında paylaşılmış. Sabit bir bedeli olmasına rağmen Google hiçbir yerde bu bedelden bahsetmiyor ancak Center Networks'te yayınlanan habere göre servisin yıllık ortalama bedeli 150 bin $'dan fiyatlandırılmış. Google'ın bu noktada karşılaştırılması gereken araçların başında ise Adobe'nin bir kaç yıl önce satın aldığı Omniture'ın Site Catalyst aracı geliyor ki yine CenterNetworks'e göre bu aracın yıllık ücreti de 100 bin dolar seviyesindeymiş.

Gerçek zamanlı kullanıcı takibi konusunda pek çok araç şu anda hali hazırda ücretsiz veya cüzzi ücretlerle sunuluyor, bizim de kullandığımız basit yapısıyla Chartbeat ise bunların başında geliyor. Ancak Chartbeat gibi araçlar anlık ziyaretçi takibi yapmanın ötesinde bir analiz aracı sunmuyor. Google Analytics bu anlamda hem gerçek zamanlı kullanıcı takibi sağlaması hem de bu veriyi tüm analytic verisiyle birleştirmesiyle öne çıkıyor.

Anlık kullanıcı ilgisini ölçmek ve bunu genel ziyaret analizleriyle birleştirebilmek elbette büyük internet şirketleri için çok değerli olacaktır. Google'un bu açıdan baktığımızda Premium Analytics'e müşteri bulmak ile ilgili sorun yaşamayacağını düşünüyorum.

Google Analytics'in gerçek zamanlı aracı şu anda benim hesabımda aktifleştirilmemiş ancak Google'ın bu konularda elini çok yavaş tutmadığını biliyoruz. Yeni aracın hesabınızda aktif olmanız için Google Analytics'in yeni aracına geçmiş olmanız gerekiyor. Daha sonra tek yapabileceğiniz ise beklemek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.