Gemius ve Ipsos KMG tarafından iab Türkiye için 12 Eylül 2011 ve 18 Eylül 2011 tarihleri arasında Türkiye'de web tarayıcı tercihlerini gösteren bir rapor hazırlanmış.
Raporda 2,5 milyardan fazla sayfa gösterimi ölçülmüş ve Internet Explorer %56.40'lık oranla en çok kullanılan web tarayıcısı olarak yerini koruyor. İkinci sırada Google'ın Chrome web tarayıcıs %25 yer alırken, Firefox'un üçüncü sırada %16 ile gelmesi kullanıcıların Firefox'tan umuduğunu yitirdiğinin kanıtı niteliğinde.
Bu sıralamalarda İnternet Explorer'ın birinci sırada gelmesinden doğal bişey yok, standart web tarayıcısı olarak Windows'larla birlikte gelen Internet Explorer, tüm kullanıcıların bilgisayarında bulunmak gibi bir avantaja sahip. Asıl önemli olan ise Chrome'un ikinci sırada yer alması ve Firefox'a %10 gibi bir fark atmış olması.
Web tarayıcısı çeşitliliğiyle tüm dünyayı tanıştıran Firefox, son dönemde üst üste çıkardığı yeni versiyonlarına rağmen eski kullanıcılarını geri getirmeyi başaramamış gibi görünüyor. Yüksek hafıza kullanımı ile kullanıcılarını rahatsız eden Firefox, Chrome gibi çok daha hızlı bir alternatifi varken işi gerçekten zor.
Raporun devamına bakacak olursak, IE 8 %31 pay ile bu alanda liderliğini ilan etmiş, ardından gelen Chrome'un sondan bir önceki sürümü 13.x ise %21.62 kullanım oranına sahip. 5. sırada yer alan IE9'un halen 3. sıradaki IE7'yi geçememiş olması kötü bir görüntü veriyor, yine de artık %2'lere düşmüş payıyla IE6'nın kısa süre içinde yok olacak olması sevindirici bir gelişme :)
Raporun ilerleyen bölümlerinde yer alan işletim sistemi rakamları da buradaki durumu ortaya koyar nitelikte. Buna göre Windows XP düşüş eğilimiyle birlikte ilk sıradaki yerini %50.89 payıyla koruyor. İkinci sırada %39.45 ile Windows 7'nin bir süre sonra XP'yi yakalamaması için hiçbir neden yok. Bir altında yer alan Vista ise %7,5'luk payıyla belki de hakkı olandan yüksek bir pay alıyor. Ülkemizdeki Mac kullanımına ışık tutması adına 4. sırada Mac OS X %0,97 oranla yer alıyor. Bu sonuca göre ülkemizdeki her 100 bilgisayardan yaklaşık 1'inin Mac olduğunu söylersek çok da yanlış olmaz.
Raporda mobil cihazların sayfa gösterimleriyle ilgili de bir bölüm hazırlanmış buna göre Apple iPhone %24 ile iab Türkiye sitelerinde reklam görüntüleyen cihazlar arasında ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada %19.72 ile iPad'in yer alması ise bana göre gerçekten süpriz bir sonuç. Üçüncü sırada Nokia'nın geçtiğimiz sene en çok satan telefonlarından biri olan Nokia 5800 %4.72 yer alıyor. Sıralamanın devamında Nokia markalı telefonlar ağırlıklı olarak yer alırken Samsung'un Galaxy serisinden çeşitli modelleri de görmek mümkün.
Bu listede yer alan Samsung'un tableti Galaxy Tab %1.38 oranıyla 10. sırada yer alıyor. Bu listelerin sayfa gösterimlerine göre hazırlandığını göz önünde bulundurursak Galaxy Tab satışlarıyla ilgili kesin bir sonuca varamayabiliriz. iPhone ve iPad kullanıcılarının kullanım alışkanlıkları ve daha çok sayfa görüntülemesi üretmesi değişken unsur olacaktır. iPhone ve iPad ile internet kullanımının diğer tüm cihazlardan daha iyi olması da sayfa görüntülenmesinin bu derece yüksek olmasının bir sebebi aslında.
Raporda daha bir çok veriye yer veriliyor. Yorum yapmadan verileri kısaca vermek istiyorum. Sayfa görüntülemesine göre mobil cihaz üreticileri arasında Apple %45.55, Nokia %30.89, Samsung %13.25 gibi bir sıralama oluşmuş. Web tasarımcılar için önem taşıyan ekran çözünürlüklerinde 1024X728 %26.92 halen birinci sırada yer alıyor, 1366x768 %16.74 ile ikinci, 1280x800 ise %13 ile üçüncü sırada bulunuyor. Full HD çözünürlüğü olan 1920x1080 ise 8. sırada sadece %2 kulllanım ile yer alıyor.
Dün haberini verdiğimiz Yandex'in giriş yaptığı Türkiye arama motoru pazarında ise dün paylaştığımız istatistikten çok daha acımasız bir istatistik raporda paylaşılmış. Google'ın %98.70 ile pazarı tamamen domine ettiği arama motoru pazarında, ikinci sırada MSN %0.92, Yahoo ise %0.30 ile üçüncü sırada yer alıyor. Belki ileriki dönem raporlarında Yandex'i de bu listede görebiliriz.
Raporun neredeyse tamamını yazının içerisinde verdim ancak detaylı istatistikleri görmek için aşağıda raporun tamamına ulaşabilirsiniz.