Facebook Otomatik Gruplama ve Abonelik Seçeneklerini Duyurdu

Facebook Otomatik Gruplama ve Abonelik Seçeneklerini Duyurdu

Facebook bu gece resmi blogundan yaptığı iki açıklamayla kısa süre içerisinde tüm kullanıcılarda aktif olacak 2 yeni özelliğini tanıttı. Google+'ın circles yapısına bir cevap vermek zorunda olan Facebook, arkadaş listelerinde bazı geliştirmeler yaparak akıllı listeler ve yakın arkadaş/tanıdık listelerini otomatik olarak gruplayan bir yapı hazırlamış.

Yazının devamında detaylarını açıklayacağım yeni arkadaş listesi yapısının dışında ikinci olarak duyurulan yenilik ise abonelik düğmesi olmuş. Arkadaşlarınızın profillerinin sağ üst kısmında yer alacak Subscribe düğmesiyle arkadaşlarınızdan gelen iletileri belli kategorilerde limitleyebiliyor ve arkadaşınızdan sadece istediğiniz iletileri görebiliyorsunuz.

Facebook profillerinde arkadaş sayılarının çok artmasıyla ana ileti ekranında anormal bir yoğunluk yaşanıyor. Spam uygulama ve sayfaların da etkisiyle iyice zorlaşan bu yönetim, açıklanan iki yenilikle bir nebze de olsa kontrol edilebilir olacak. Ben bu yazıyı yazarken hesabımda aktif olduğunu gördüğüm yeni özellikler benim yerime bazı düzenlemeleri yapmış bile.

Yakın arkadaşlar ve aile gruplamasını başarılı bir şekilde yaptığını gördüğüm Facebook, bence asıl gelişmeyi  arkadaş önermelerinde hayata geçirmiş. Benim profilimde Aile grubunu oluşturan ancak içini çok fazla doldurmayan Facebook önermelerde ise tam isabet kaydetmiş ve gerçekten sadece aile üyelerimi seçmeyi başarmış. İstanbul bölgesinde yaşayan kullanıcıları da otomatik gruplayan Facebook, bu grupta ise çok doğru tercihler yapamamış. Büyük ihtimalle Places'ın yeteri kadar kullanılmaması yüzünden doğru seçimler yapılamamış olabilir.

Subscribe yani abonelik özelliği ise çok daha fazla kullanışlı olabilir. Gruplamalara tıklamak yerine ana ekranınızda akan iletileri düzenleyerek en çok kullanılan ekranı filtrelemek mümkün olacak. Arkadaşlarınızın oyun iletilerini veya fotoğraf ve video iletilerini bu şekilde filtreleyebilir hatta bazı arkadaşınızın iletilerini tamamen görmemeyi seçebiliyorsunuz.

Facebook bu son yaptığı geliştirmelerle ileti ekranını kontrol etmeyi pratik bir hale getirdi. Google+'ın circles yapısı ilk duyurulduğunda pratik gibi görünse de kullanmaya başladıktan sonra afilli grafik arayüzü dışında hiçbir değeri olmadığı görmüştük. Net olarak söyleyebilirim ki Facebook'un gruplama ve abonelik özellikleri sosyal ağı çok daha iyi bir noktaya getirecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.