Groupon'un Halka Arzında Sancılı Dönem

Andrew MasonWeb tarihinin en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olan Groupon halka arz konusunda sendelemeye devam ediyor. Halka arz dökümanlarında pazarlama masrafları ile giderlerini karıştırdığı için eleştirilen şirket bu kez yaptığı başvuruyu geri çekti. Yatırımcılar tedirgin, SEC ise açıklama bekliyor.

Borsaya açılma planlarını tekrar gözden geçirdikten sonra ne olacağını merakla bekliyorduk ama sanırım Groupon'un geri adım atacağını kimse düşünmemişti. Google'ın gözünü karartmasına rağmen karlılık konusunda sıkıntılar yaşayan (ama nakit akışının pozitif olduğu söylenen) Groupon, yatırımcıların piyasa şartlarını dengesiz gördüğünü ileri sürerek halka arz başvurusunu geri çekti.

Yatırımcıların tedirginliklerinin yanında, Andrew Mason'ın şirket çalışanlarına gönderdiği uzun e-posta da dikkat çekici. Mason, gönderdiği e-postada rakiplerini pek ciddiye almadığını hissettiriyor ve pazarlama harcamaları hakkında kısa bilgiler paylaşıyor. Net gelirlerinin yüzde 20'sini pazarlamaya ayrılması ve bunun işe yarıyor olması gibi. Mason, işlerin iyi gittiğini söylüyor ve geleceğe dair bazı fikirler de paylaşıyor.

Diğer yandan Business Insider, benzer bir durumda (yıl 1996) Wired'ın da halka arz başvurusunu geri çektiğini hatırlatıyor. Mason söz konusu e-posta hakkında yorum yapmıyor ama sıkıntılı bir dönemden geçen Groupon'un halkaz arz sürecinin biraz daha uzayacağı açık. Zira yatırımcılar piyasadaki güvensizlikten bahsediyor.

Bana göre grup alışveriş pazarının ani yükselişi ve çok dinamik oluşu, pazarı uyuşturan bir etkiyle ilk heyecanını yitirdi. Yüksek değerlemeler ve sıradışı pazarlama harcamalarının yapıldığı bu modelin sıkıntısını da, belki bazı yanlış adımlar nedeniyle işin başındaki isim çekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.