Microsoft'un Patentleri Tabletler İçin Ne Anlama Geliyor?

Microsoft'un Patentleri Tabletler İçin Ne Anlama Geliyor?

Patentlerin fikir haklarını korumanın ötesinde artık dev firmalar arasındaki rekabette kullanılan birer silaha dönüştüğü günümüzde, teknoloji firmaları bu alandaki çalışmalarına büyük hız verdiler. Bu alanda Microsoft agresif stratejileri ile tanınıyor olmasına rağmen, Google'ın 12,5 milyar dolarlık Motorola Mobility hamlesi işleri daha da kızıştırdı.

Fakat Microsoft'un bu konuda ne kadar kararlı olduğunu, geçtiğimiz yılın başında başvurusu yaptığı patentlerden de anlamak mümkün. Microsoft News adlı internet sitesi tarafından detayları ilk kez yayınlanan bu patentler henüz onaylanmış değil. Ama çoklu dokunma ve çoklu ekran ile ilgili bu patentler onaylanacak olursa özellikle tablet pazarında işleri daha da karıştırması mümkün gibi görünüyor…

Tablet dünyasında Microsoft'un elini önemli oranda güçlendirebilecek olan bu patentlerin özelliklerini kısaca aktarmaya çalıştım. Her patentle ilgili detaylı bilgiye ilgili bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Microsoft'un başvuruda bulunduğu patentler arasında muhtemelen en ilginci ekran dışı hareketleri ekrana taşıyan teknoloji ile ilgili olan. Bu patente göre kullanıcılar tabletin çerçevesi üzerine dokunarak sayfaları kaydırabilecek veya uygulamaları açıp kapatabilecekler. Dokunma hareketleri ile görüntüyü engellemeden bu imkana sahip olmak, özellikle daha küçük ekrana sahip tabletlerin kullanıcıları için oldukça ilgi çekebilecek bir özellik.

Cihazın çerçevesi ile ilgili diğer bir patent ise kullanıcıların çerçeve üzerinde gerçekleştirdikleri hareketler ile menüyü açıp kapatmasını sağlıyor. Microsoft ayrıca çerçeve üzerinde çoklu dokunmatik hareketlerin tanımlanabilmesi ve her farklı hareketin farklı birer işlevi gerçekleştirmesini amaçlayan farklı bir patent için daha başvuruda bulunmuş durumda.

Microsoft'un Şubat 2010'da başvuruda bulunduğu bu patentler arasında çerçeve ile ilgili olanların dışında ilginç olan diğer bir konsept ise çoklu ekran konusu. Microsoft, 5 farklı patent ile çoklu ekran ve bu ekranlar üzerinde farklı işlemlerin gerçekleştirilmesi üzerine geliştirdiği teknolojileri tanıtıyor.

Çoklu ekrana iki kez dokunarak bir ekrandaki görüntüye müdahale edilmesi, hareketler ile görüntülerden birinin küçültülmesi veya büyütülmesi ile ilgili iki patentin yanı sıra Microsoft, çift ekranda hareketler ile görüntüdeki dokümanları favorilere ekleme üzerine bir patent başvurusunda da bulunmuş durumda.

Çift ekran üzerinde işlem yaparken, hareketlerin iki ekranı birden etkilememesi için tek bir ekrana dokunmaya devam etmek Microsoft'un diğer bir patentinin konusu. Son patent ise çoklu dokunma ile iki farklı ekran arasında etkileşimi sağlıyor. Bu patent bir ekrandaki bir öğeyi diğerine taşımak veya iki ekrandaki öğeleri birleştirmek için gibi işlemleri kapsıyor.

Çerçevenin oyuna dahil edilmesi ve çoklu ekran konusunun devreye girmesi tabletler için oldukça önemli gelişmeler olarak kabul edilebilir. Eğer Microsoft'un bu başvuruları onaylanacak olursa Android tabletler ve iPad'lerde bu teknolojiler kullanılamayacak veya Google ve Apple bunları kullanabilmek için Microsoft ile anlaşmak zorunda kalacak.

Üçüncü seçenek ise bu firmaların bu patentlerin etrafından dolanmayı denemesi ve patentleri ihlal etmeden kendi alternatiflerini üretmeleri…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.