Android işletim sistemi Samsung için büyük bir kazanç getirse de Samsung'un son dönemde yaşadığı sıkıntılar bu karlılığa zarar veriyor. Microsoft ve Apple tarafından dava edilen Koreli üretici, Almanya'da Galaxy Tab 10.1 satışlarını geçici olarak durduracak.
Apple, ABD Uluslarası Ticaret Komisyonu’na taşıdığı davada Samsung’u teknoloji ve tasarım patentlerini ihlal etmekle suçlamıştı. Avrupa'da da konuyu mahkemeye taşıyan Apple, Samsung'u iPad'in arayüz ve bazı temel işlevlerini kopyalamakla suçluyordu ve en azından şimdilik kazanan taraf olmayı başardı. Samsung, benzer bir dava nedeniyle Avustralya'da Galaxy Tab satışını ertelemişti.
Geçici olarak alınan bu karar, AB yasaları gereği Samsung'un Avrupa Birliği ülkelerinde Galaxy Tab 10.1 satışı yapmasını engelliyor. Dava kararı şimdilik Hollanda'yı kapsamazken, Türkiye'de ilk kez Turkcell tarafından satışa sunulacak olan Galaxy Tab 10.1 ile ilgili karar AB üyesi olmamamız nedeniyle bizi bağlamıyor. Şu anda ABD, Japonya ve Güney Kore'de davalar devam ediyor ve kararın emsal teşkil etmesi durumunda benzer kararların diğer ülkelere de sıçrayacağını düşünebiliriz. Apple Türkiye'de bu konuda pekala adım atabilir.
Samsung'da mobil ürünler bölümünün dev şirketin gelirlerindeki payı yüzde 30'a çıkmıştı. Galaxy Tab 10.1'in satışının bir süre ertelenmesi 2015 tablet pazarı raporlarına önemli bir etki yapacak. Android'in beklenen pazar payı kararın ne kadar uzun süreceğine bağlı olarak değişecek. Büyük bir karlılık ve istikrarla yoluna devam eden Cupertino merkezli Apple ise gözünü rakiplerinden ayırmıyor ve devrimsel cihazlarının gelecekte de sektöre hakim olmasını istiyor.
Bu arada ABD'den daha fazla nakit parası olan Apple'ın dünyanın en değerli şirketi olma yolunda sona yaklaştığını da paylaşalım. Dünyaca ünlü petrol ve doğalgaz şirketi Exxon Mobil ile Apple'ın piyasa değeri arasındaki fark 2 milyar doların altına düşmüş. Avantaj ise Apple'da..
Güncelleme: Almanya'da verilen temyiz kararıyla Galaxy Tab 10.1'in Almanya dışındaki Avrupa ülkelerindeki satışının önü açıldı.
Görsel Kaynak: Technobin