Türkiye'de girişimcilerin çok kolay destek bulamadığı bir gerçek ama Latin Amerika'ya kadar gitmek de kolay verilebilecek bir karar değil. Geçtiğimiz ay Start-Up Chile programına seçilerek 16 milyon nüfuslu Şili'ye giden Oğuz Serdar, Şili'de işlerin nasıl gittiğinden bahsetti ve bizi bu soruyu sormaya yöneltti.
Öncelikle Start-Up Chile'nin devlet tarafından desteklenen bir program olduğunu belirtelim. Devlet bağlantılı sistemler Türkiye'de kafa ağrıtan bürokratik işlemleri akla getirir ama Şili Ekonomi Bakanı'nın Start-Up Chile girişimcileri ile bir yemekte buluşması, oradaki durumun biraz farklı olduğunu gösteriyor.
Şili Hükümeti, Start-up Chile programıyla ülkeyi Latin Amerika'nın Silikon Vadisi yapmak istediğini de açıkça paylaşıyor. Silikon Vadisi'nde bir ofis açan programın dış basında da önemli yansımaları oluyor. Şili'ye giden girişimler de hallerinden memnun görünüyor.
Şili'de her ekibe bir danışmanın yardımcı olduğunu ve işlerin daha da kolaylaştığını söyleyen Oğuz Serdar, 110 takım içerisinde (20'den fazlası San Francisco'dan, 46'sı ABD'den, 17'si Avrupa'dan) yer alan Limk'in tek Türk girişimi olduğunu ama Start-Up Chile'nin Türk girişim sayısını bu yıl yükseltmek istediğini paylaşıyor. Bu nedenle 2011 başvuru sayfasına Türkçe karşılama mesajı da eklenmiş.
Önceki hafta Türk internet girişimcilerinin harekete geçmesini istedikten sonra sonra çok sayıda geri dönüş aldık. Bize ulaşan girişimcilerin kaçı kendi işinde istikrarlı bir iş çıkarmak konusunda çaba gösterecek bilmiyorum ama Silikon Vadisine ulaşmak isteyen ve biraz da macera meraklısı girişimciler Start-Up Chile 2011'e başvurmayı düşünebilir.
Neden derseniz, artık bu programın bir parçası olan Oğuz Serdar, Start-up Chile'nin 6 ay Şili'de kalmanızı istemesi dışında herhangi bir beklentiye girmediğini ve 40 bin dolar seviyesinde bir girişim desteği sunduğunu söylüyor. Coğrafi olarak Silikon Vadisi'ne ulaşmanız cezbedici olabilir. Yerel ve global bağlantılarla iş çevrenizi genişleten program yetkililerinin yanısıra bu ekosistem içindeki ekiplerde birbirleriyle işbirliği kurmak da ülkemizdeki 'başkasının girişimini kötüleme' alışkanlığına tercih edilebilir. Altı ay boyunca 100 girişimin dahil edildiği bir programın bir parçası olmak için Türkiye'de biraz fazla beklemeniz gerekibilir. Devlet tarafında internet odaklı bir atılım olur mu bilmiyorum ama Start-up Chile'nin etohum'un ulaşması gereken bir gelecek olduğu ortada.
Start-up Chile'nin 2. tur seçimleri için başvurular 11 Temmuz'da açıldı ve devam ediyor. Program koşullarına ve başvuru formuna göz atıp Şili'nin size uygun olup olmadığına göz atabilirsiniz. Türkiye dışına çıkmak istemeyen girişimcilerin ise yerlerinde oturmamalarını, Kosgeb'in geri ödemesiz 27 bin TL üst limitli (+ 70 bin geri ödemeli sabit yatırım) Yeni Girişim Desteğine ya da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı TeknoGrişim Sermayesi Desteği göz atmalarını öneririm. Bu konuda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini merak edenler Acik İnovasyon ya da Vector Games ekibine ulaşabilir, Girişimcilere Destek-Teşviklerden Faydalanma Önerileri başlıklı yazımıza göz atabilir ya da etohum'un yeni dönem kayıtlarını bekleyebilir.
Son olarak eklemem gereken şu ki, hangi destek ile yola çıkılırsa çıkılsın, projeyi başarıya götürecek olan girişimci ekibin inancı ve sağlam adımlar atmasıdır. Değer yaratabilir ve biraz ilişkilerinize önem verirseniz arkası kendiliğinden gelir.