Reklamport'tan Türkiye'de Online Video Reklam Kullanımına Ait Veriler

Reklamport'tan Türkiye'de Online Video Reklam Kullanımına Ait Veriler

Online video reklamcılığının son dönemlerde ciddi bir yükselişte olduğunu biliyoruz. Bu yükseliş sürerken malesef sektör video içeriğe olan talebi şu anda tam anlamıyla karşılayamıyor. Görüştüğümüz birçok reklam ajansı video içerik arayışında ve bu alanda da özellikle kadınlara yönelik içeriklere ilginin yüksek olduğunu dile getiriyorlar.

Durum böyleyken, Türkiye'de online video konusunda reklam sunucusuyla önemli bir trafiği karşılayan Reklamport'tan video reklamların kullanımına dair bazı bilgiler istedik. Yazının devamında paylaştığımız bilgiler Reklamport üzerinden 2011'in ilk yarısında yayınlanan toplam 24 kampanyadan oluşan, 7.250.000 izlenme ve 2.715.000 tekil erişimden derlenmiştir.

Reklamport verilerine geçmeden önce genel olarak online video reklamcılığı konusundaki bilgilerimizi tazeleyelim.

comScore'un Nisan 2011 raporuna göre Türkiye'de toplam 20,732 milyon online video izleyicisi oldu. Hem kişi başına 168,6 video izleme sayısı, hem  de kişi başına 18,7 saat video izleme süresiyle Avrupa'nın bu kriterlerde ikinci pazarı olan Türkiye, eMarketer'a göre 2014 yılında toplam online reklam pazarının %35,9'una sahip olacak online video reklamcılığı konusunda dikkat çeken bir noktada yer alıyor.

Video reklamın süresi uzadıkça, izlenme oranı azalıyor

Bu genel bilgilerden sonra Reklamport'un verilerine geçecek olursak, en dikkat çeken nokta video reklam sürelerinin uzunluğu ile izlenme süresi arasındaki ters orantı.

Buna göre reklamın süresi arttıkça, reklamın tamamlanma oranının azaldığı gözlemlenmektedir. Aşağıdaki grafiklerde reklam süresi ile izlenme oranları arasındaki bağlantıyı görebilirsiniz.

Online video reklamlarda PreRoll en çok video izlenen reklam tipi

Reklamport'un verilerine göre online video reklamlarda en çok izlenen reklam tipi PreRoll reklamlar. Ancak bu reklam tipinde reklam videonun sonuna konumlandıkça izlenme oranının azaldığı gözlemlenmektedir.

Diğer reklam tipleri PostRoll'a göre yaklaşık 3 kat, MidRoll'a göre ise yaklaşık 1,5 kat daha fazla izlenen PreRoll reklamların, izlenme istatistiklerini aşağıda paylaşıyoruz.

En çok Komedi, Magazin ve Spor içeriklerindeki videolarda reklam izleniyor

Hangi video içeriklerinde en çok reklam izlendiği, sanıyorum ki birçok Webrazzi okuyucusunun merak ettiği konuların başında geliyordur. Reklamport'un verilerine göre en çok online video reklamın izlendiği video kategorileri Komedi, Magazin ve Spor.

Tüm kategoriler bazında reklam izlenme oranlarını aşağıdaki grafikte paylaşıyoruz.

Online video reklamcılığı son dönemlerin gözde konularından biri olduğu için bu alanda ciddi veri ihtiyacı bulunmaktadır. Genel verileri her ne kadar comScore, eMarketer, Nielsen gibi önemli ölçümleme ve araştırma şirketlerinden alabiliyor olsak da, Türkiye'ye özel bu tür verilere düzenli olarak ulaşmak mümkün olamıyor.

Bu noktada kişisel önerim, video içerik sahiplerinin ya da bu alanda içerik üretebilecek yetkinliğe sahip şirketlerin, online video konusuna biraz daha önem vermeleri. Yukarıda paylaşmış olduğumuz grafikte çok net olarak göremesek de, komedi, magazin ve spor içeriklerinde reklamların daha çok izlenmesi, bu kategorilerde daha fazla video olduğu için olabilir.

Eğer sinema, seyahat, müzik, sağlık & güzellik, sanat gibi kategorilerde video içeriği artarsa, bu kategorilerin reklam yayını için ilerleyen dönemlerde daha fazla talep alacağını tahmin ediyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.