Perakendenin Patronlarına E-ticaret Taktikleri

Perakendenin Patronlarına E-ticaret Taktikleri

Açıklama: Nurettin Özdoğan, eyabi ventures'ın Yönetici ortağıdır ve bu yazısı Webrazzi’de konuk yazar olarak yayınlanmıştır.

Son 6 aydır perakende patronlarının ajandasında 'e-ticaret' var. Hem içeriden hem de dışarıdan bununla ilgili farklı sesler haliyle kafaları karıştırıyor. Bütün bunları bir tarafa bırakıp onlara işin başında yardımcı olabilecek bir öneri-taktik paketi hazırladım. Hemen başlıyorum.

1) E-ticaret sitesi yönetmek en az mağaza yönetmek kadar zordur

E-ticaret sitesi açmaktan çok onu işletmek mühim olandır. Sitenin kuruluşundan operasyonuna, müşteri hizmetlerinden ürün teslimatına kadar herşey kusursuz çalışmalıdır. Zira fiziksel mağazaya göre e-ticaret sitesi tüketiciye güven noktasında dezavantajlıdır. Bundan dolayı e-ticaret sitesi tüketiciye güven verme noktasında daha çok efor harcamak zorundadır. Dolayısıyla perakende patronlarının eticaret işinin zor olduğunu kabul etmesi ve bu işe yeni bir mağaza ciddiyetinde gündemine alması gerekmektedir.

2) E-ticaret, e-ticareti bilenlerle yapılmalıdır

E-ticaret işini ciddiye almayan işadamları, en tecrübesiz ve en boşta adamını işin başına koyuyor. Bazen e-ticaret sitelerini stajyerlerine emanet ediyorlar. E-ticaret ve dijital alanda tecrübesi olmayan kişilerin e-ticaret yapması beraberinde birçok hatayı ve başarısız girişimleri getiriyor. E-ticaret sitesi kulaktan dolma bilgiler ile yönetilemez. Öyleki dijitalde olabilecek bir başarısızlık fiziksel mağazalara bile zarar verebilir. Herşeyden önce bu alanda deneyimli insanlarla yola çıkmak şart.

3) E-ticaret, mağazalarınıza tehdit değil

Birçok perakende şirketinin e-ticarette agresif olmamasının en büyük nedenlerinden biri bayileriyle papaz olmak istememesidir. Hatta şirketin kendine ait mağaza müdürleri bile e-ticareti rakip olarak görebiliyor. (Bknz, Prim sistemi). Herşeyden önce bütün şirket e-ticareti tehdit değil, bir fırsat olarak görmeli. Bugün JC PenneyMacy’s,Blooming Dales gibi perakende devleri internet mağazası ile fiziksel mağazalarını entegre ederek satışlarını daha da büyütüyorlar. Bu şirketler “internetten seç, mağazadan teslim al” yaklaşımıyla büyük bir satış kanalı yaratıyorlar.

4) Kurum egosu e-ticarette işe yaramaz

Yüzlerce mağaza, şirketin kasasında milyonlarca nakit, bilinen bir marka olmak... Bütün bunlar e-ticarette başarılı olmak için yeterli olmuyor.  Bütün başarılı e-ticaret sitelerinin arka planına baktığımızda neredeyse hepsinin startup kültüründen beslendiğini gözlemliyoruz. Buna karşılık kurumsallığıyla övünen birçok perakende şirketi e-ticaret alanında başarısızlığa (kimine göre hezeyana) uğradı. Yurtdışında birçok perakende şirketi bunu çözdüğü için satın alma ve birleşme (M&A) ile e-ticarete giriyor. Örneğin Japonya’nın dev perakende şirketi Rakuten’in Brezilya’lı ikeda.com.br’yi satın alması gibi.  Darısı Türkiye’deki perakende şirketlerine...

E-ticaret ve mağazacılık diye bir ayrımın olmayacağı bir dünyaya doğru gidiyoruz. E-ticareti görmezden gelmek rekabetin kızgın bir top gibi olduğu perakende sektöründe intihardır. Bu işi ciddiye alan ve hakkıyla yapan grupların rekabette arayı açacaktır. Bizden söylemesi...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.