Winklevoss Kardeşler Sonunda Facebook'un Peşini Bıraktı

Winklevoss Kardeşler Sonunda Facebook'un Peşini Bıraktı

İlk önce internet efsanesi olarak isimleri kulaklarımıza çalışan, daha sonrasında The Social Network filmiyle detaylarını öğrendiğimiz Mark Zuckerberg ve Winklevoss kardeşlerin mücadelesi son buldu. 2008 yılında Mark Zuckerberg ve Facebook'tan o dönem 65 milyon dolarlık nakit ve hisse tazmin eden ikizler, geçtiğimiz aylarda kandırıldıklarını ve kendilerine verilen Facebook hisselerinin daha değerli olduğunun söylendiğini iddia ederek tekrar mahkemeye başvurmuşlardı.

CNBC'nin detaylarına ulaştığı bilgilere göre Winklevoss kardeşler, mahkeme kararıyla 20 milyon dolar nakit ve 1.2 milyon Facebook hissesini 8.8$'dan (Winklevoss'lar kendilerine hisselerin değerinin 36$ civarında olduğunun söylendiğini iddia ediyor) almışlardı. Şu anda baktığımızda ise Facebook hisseleri 150$'dan hesaplanıyor ve bu değere göre Winklevoss'ların elinde 180 milyon dolar değerinde hisse bulunuyor.

Geçtiğimiz Nisan'da sonuca bağlanan mahkeme Winklevoss'ların itirazını reddetmişti. İlk başta temyize gidecekleri duyulan Winklevoss kardeşler, Reuters'in haberine göre davadan vazgeçmişler. Konu hakkında Winklevoss cephesinden henüz bir yorum yapılmamış ancak Facebook tarafı onlara göre bu dosyanın uzun süre önce kapandığını, şimdi karşı tarafında bu şekilde kabul etmesinden memnun oldukların belirtmiş. 

Hikayeyi baştan tekrar edecek olursak, 2004 yılında Winklevoss kardeşler ve diğer ortakları Divya Narendra sadece Harvard Üniversitesi öğrencilerinin katılabileceği bir sosyal ağ projesini hayata geçirmek istiyorlar. O dönem Harvard kampüsünde Facemash skandalına imza atan Mark Zuckerberg ile iletişime geçiyor ve projelerini hayata geçirmekte programcı olarak görev almasını istiyorlar. Kendilerine yardım edeceğini söyleyen Mark ile Winklevoss'ların arasında sayısız mailleşmeler oluyor ancak o zaman ki adıyla Harvard Connection bir türlü hayata geçmiyor.

Daha sonra Winklevoss kardeşler Mark'ın yine sadece üniversite öğrencilerinin katılabildiği bir sosyal ağı thefacebook.com adresinde hayata geçirdiğini öğreniyorlar. O yıllardan beri Mark'ın fikirlerini çaldığını iddia eden Winklevoss kardeşler, Facebook büyüdükçe kaçan balığın büyüklüğünü farkediyor ve Zuckerberg ile mahkemelik oluyorlar. Görülen mahkeme 2008 yılında sonuca bağlanıyor. Bugüne geldiğimizde ise Facebook'un hisse değeri konusunda bilgi sakladığını ve kandırıldıklarını dile getiren ikizler daha fazla tazminat hak ettiklerini iddia ederek tekrar mahkemeye başvuruyorlar. Bugün gelen haberlere göre ise ikizler bu iddialarından sonunda vazgeçmişler.

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde halka arzına kesin gözüyle bakılan Facebook'un şu anki değerinin 70 milyar dolar civarında olduğu konuşuluyor. Halka arz edildiğinde ise Facebook'un değerinin 100 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Özellikle Linkedin'in halka arzından sonra internet şirketlerinin borsada normalin üzerinde değerlemelere ulaşması bekleniyor. Son 5 yılda dünyanın heryerinde bilinen bir marka haline gelen Facebook'un 100 milyar dolar değerlemeye ulaşmasının önünde ise hiçbir engel bulunmuyor.

Eski hesaplar da sonuca bağlandığına göre Facebook ve Mark Zuckerberg'in önünde hiçbir engel bulunmuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.