Bir zamanlar radyodan yükselen müziğe kulak vermek en keyifli alışkanlıklarımızdan biriydi. Bugün ise radyo kutuları şanslı bir kaç kişinin evinde süs eşyası olarak yerini koruyor. Dijital müzik tüketimi radyo kutularını rafa kaldırdı ama radyoların varlığını şekil değiştirerek sürdürdüğünü inkar edemeyiz. Last.fm ve Pandora'dan sonra Earbits de geçen zaman içinde radyonun yenilenerek varlığını koruduğunu ispatlayan girişimlerden.
Y-Combitator kazananı online radyo servisi Earbits şu anda 140 plak şirketi, 1700 şarkıcının eserleriyle 80 kanal üzerinden yayın yapıyor. Kullanıcı tarafında herhangi bir ücret ödemesi ya da reklam yayını söz konusu değil. Earbits, dinlenilen parça hakkında içerik desteği vererek kendi gelir modelini oluşturuyor.
Earbits, geçtiğimiz günlerde Y-Combitator, Charles River Ventures, Start Fund ve Lala adlı müzik servisinin (80 milyon dolar karşılığında Apple'a satılmıştı) eski yönetim kurulu başkanı Geoff Ralston'dan 650 bin dolar yatırım aldı. Kısacası içerik ve sosyal etkinin de eklendiği online radyo modeli gayet iyi işliyor. Earbits'in kurucusu bir yandan da parçaların yayın süreleri karşılığında ücret alarak* işi büyütmeyi planlıyor.
Evet, internet radyoyu öldürmedi. Radyo şekil değiştiriyor. Bu da müzik üreticileri ve plak şirketleri için daha fazla kişiye daha etkili bir şekilde ulaşma şansı veriyor. Mesele bunu görebilmek..
*ABD yasalarına göre normal radyo yayınında şarkı için ücret alındığı takdirde bu durumun yayın esnasında belirtilmesi gerekiyor. Sanırım ülkemizde de aynı durum söz konusu. Online yayında bu uygulamaya başvurulmuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap