Bundan yaklaşık 6 ay önce yayınlanan Fırat Demirel'in yazısının başlığı şuydu: "Sosyal Medya Bir Devrim mi?". Erik Qualman'ın Socialnomics kitabından uyarlanan video eşliğinde paylaştığı verilerle bu soruya yanıt arıyordu.
Aradan 6 geçti ve söz konusu sosyal medya olunca bu çok uzun bir süre. Bu uzun süre boyunca çok şey değişti ve 2010'da yayınlanan videodaki bazı veriler de eskidi. Bu nedenle yayınlanan ve güncel rakamlarla yenilenen videoya bir göz atalım ve en sonunda yine aynı soruyu soralım…
Dünya nüfusunun yarısı 30 yaşın altında. Bugün 35 yaşın altında olanların internetin yerlisi olarak kabul ediliyorlar. Yani dünya nüfusunun yarısından fazlası bu yeni dijital dünyanın yerlisi.
Geçen yıl yayınlanan istatistikte her 8 çiftten birinin internetten tanıştığı bilgisi yer alıyordu. Yeni videoya göre artık her 5 çiftten biri internetten tanışıyor. Eşcinseller için ise oran çok daha yüksek; her 5 eşcinsel çiftten 3'ü internet üzerinden tanışıyorlar. Fakat online tanışmanın bir de diğer yüzü var. Artık her 5 boşanmadan birinin sebebi Facebook olarak gösteriliyor.
İnternet ve sosyal medya eğitim dünyasını da şekillendiriyor. Bir yandan bazı üniversitelerin e-posta hesabı dağıtmayı bırakıp tablet ve e-kitap okuyucuları dağıttığı bilgisi yer alırken, diğer yandan artık ana okullarındaki öğrencilerin kara tahtaları bırakıp tablet'lere geçtiğini görüyoruz.
VW'nin ünlü Darth Vader reklamını YouTube üzerinden tam 37 milyon kişinin izlemiş olması da reklamların algısı açısından değişen trendleri ortaya koyuyor. Ford Explorer'ın ABD'nin en önemli TV reklam kuşağı olan Amerikan futbolu final maçı Super Bowl'da yayınladığı reklamından daha çok trafiği Facebook kampanyasından elde etmiş olması da bunun diğer bir göstergesi.
Sinema tutkunları salonlarda satın aldıkları ürünlere toplamda 2,5 milyar dolarlık harcarken, sosyal oyuncuların 2013 yılında 6 milyar dolarlık bir sanal ürün ekonomisi yaratacak olması, dijital içeriğin ekonomik değerini çarpıcı bir şekilde ortaya koyan bir örnek.
Tüketicilerin giderek sosyal medya çevresinde gerçekleşen iletişime güvenin arttığını da iki videoyu karşılaştığımızda açık bir şekilde görebiliyoruz. 2010 rakamlarına göre tüketicilerin %78'i tanıdığı veya takip ettiği kişilerin internet üzerindeki tavsiyelerine güvenirken, 2011'de bu oran %90'a yükselmiş.
Tüm bu verileri gözden kaçırmayan pazarlamacıların %93'ü ise sosyal medyayı profesyonel amaçlarla kullanıyorlar.
Bundan 6 ay önce sorduğumuz soru şuydu: "Sizce sosyal medya bir devrim mi?". Peki 6 ay sonra bugün aynı konuda ne düşünüyorsunuz?