Son yıllarda teknoloji dünyasında yetenekli eleman arayışı en çok tartılılan konulardan biri haline geldi. Kimi yetenekli isimler rakip şirketlerin cazip teklifleriyle bocalarken, kimileri sıkıntılarından kurtulmak için karşı kıyıya kulaç atmaktan çekinmedi. 1998'de McKinsey'nin dikkat çektiği bu mesele, Top Prospect'in ortaya koyduğu veriyle somut olarak kendini gösterdi.
Özel bir kariyer referans ağı olan Top Prospect, üyelerinin bir başka şirkete eleman bulması karşılığında onları ödüllendiriyor. Üst düzey işe alımların önem taşıdığı bu pazarda, sosyal bir kariyer sitesi olarak dikkat çeken Top Prospect, 2.5 milyon üyesi üzerinde yaptığı araştırma ile büyük teknoloji şirketleri arasındaki çapraz işe alımları ortaya koyuyor.
Söz konusu araştırma son 2 yılda yapılan iş değişikliklerini masaya yatırmış ve şirketlerin karşılıklı olarak kazandığı ve kaybettiği eleman sayısı oranlamış. Sonuçlar pek sürpriz değil, pastanın tamamını da göstermiyor ama işin rengini belli ediyor.
Top Prospect'in görselleştirdiği bilgiye göre yetenekli eleman konusunda Facebook rakiplerinin oldukça önünde. Apple, Google ve Microsoft üçlüsü Facebook'a karşı yetenekli elemanlarını korumayı pek başaramamış. Sıkıntılı zamanlar yaşayan ve çalışanlarını elinden kaçırmamak için prim dağıtan Google, bu konuda pek fazla ses çıkarmayan Microsoft'tan iyi bir durumda. Apple ise Google'a göre biraz daha şanslı.
Grafikte yer almayan ancak Facebook'tan daha başarılı bir iş yürüttüğü ifade edilen şirket ise Twitter. Yine Twitter gibi genç bir şirket olan Zynga da yetenekli eleman 'ticaretinden' karlı çıkan şirketlerden.
Genç ve hızlı büyüyen bir sektörde olmamız dünyada olduğu gibi ülkemizde de tecrübeli eleman bulmak konusunda sıkıntı yaratıyor. Hem çevremizden hem de Webrazzi Kariyer'den bunu net olarak qgörebiliyoruz. Henüz Top Prospect gibi bir araştırma yapmış değiliz ancak McKinsey'nin yetenekli elemanları elde tutmanız için yapmanız gerekenleri anlattığı dökümana göz atmanızı tavsiye ederim. :)