WWDC'den Öne Çıkanlar: Lion X

Dün gerçekleşen WWDC konferansında Apple ürünlerine yönelik bir çok yazılımsal yenilik duyuruldu. iOS5, iCloud ve MacOSX Lion anabaşlıklar. Ben bu yazıda Lion X'i ve onun yeni özelliklerini aktaracağım.

Lion X Temmuz ayında 29.99 dolardan satışa sunulacak ve Mac App Store'dan indirilebilecek. Yapılan açıklamalara göre Lion X'i indirmenin tek yolu Mac App Store olacak ve işletim sistemi fiziksel disklerde satışa sunulmayacak. En azından şimdiye kadar tersini söyleyen bir açıklama bulunmuyor.

Lion X'in yeni özelliklerine geçmeden önce WWDC'de paylaşılan istatistiklere yer vermekte de fayda var. Açıklanan rakamlara göre dünyada 54 milyon aktif Mac kullanıcısı bulunuyor. Mac satışları bir önceki yıla oranla %28 oranında artış göstermiş, PC satışlarında ise %1'lik bir daralma yaşanmış. Mac'lerin büyüme oranlarının 5 yıldır PC'leri geride bıraktığı ayrıca paylaşılmış. Bir başka dikkat çekici bilgi ise Apple'ın sattığı Mac'lerin %72'si dizüstü olması. iMac'lerin devri yavaş yavaş sona eriyor gibi :)

Şimdi Lion X'in yeni özelliklerine geçebiliriz.

https://www.youtube.com/watch?v=tq2enQYTrbU?version=3&hl=en_US&rel=0

Launchpad:

Benim en çok ilgimi çeken özellik olan Launchpad'de uygulamalar aynen iPhone ve iPad'lerde olduğu gibi tam sayfasıralanıyor. Mac kullanıcısı olarak Dock'taki kullanışsınız Application klasörü yerine Spotlight'tan uygulamayı bulduğum için benim için belki bu durumu değiştirebilecek bir özellik olacak. Aynı iPhone'da olduğu gibi klasörleme-gruplama yapılabilen uygulamada tek sayfada hızlı bir şekilde uygulamalara erişim mümkün olacak.

Tam Ekran Uygulamalar:

Apple kendi ürünleri için geliştirilmiş yazılımlarda standartlara gitmeyi gerçekten seviyor. Yeni eklediği tam ekran özelliği ile uygulamanın sağ üst köşesine bir ikon geliyor ve kullanıcı bu ikona tıkladığında uygulama tüm ekranı kaplayarak diğer herşeyi arka planda bırakıyor. Mac işletim sisteminde dosya ve uygulama pencerelerinin üst üste gelmesini yönetmek Mac'e ilk geçen kullanıcılar için her zaman zorlayıcı olmuştur. Expose ile bu yönetim biraz kolaylaşsa da halen küçük ekranlarda açılmış bir sürü uygulamanın yönetilmesi zaman zaman zorlayıcı olabiliyor.

Tam ekran görünümü ile hem uygulamaların kontrolü kolaylaşacak hemde tam ekran açık uygulamalar arasında geçiş çok daha pratik hale getiriliyor.

Mission Control:

Mission Control özelliği tam ekranlı veya arka planda açık olan uygulamaları, Expose ve Spaces ile birlikte kullanılan tüm özellikleri tek bir hareketle gruplayarak ekrana getiren bir kontrol uygulaması. TouchPad'de üç parmakla yukarı süpürerek açılan Mission Control'de tüm uygulamalarınıza kuş bakışı olarak bakabiliyorsunuz.

Yeni Multi-Touch Özellikleri:

Yeni uygulama ve özelliklerle birlikte Apple, Multi-Touch'a birkaç yöntem daha eklemiş. Çift parmak ile scroll, yakınlaştırmak için kıstırma hareketi artık bilindik kontroller. Lion X ile birlikte tam ekranlı uygulamalar arasında geçiş yapmak için üç parmaklı sürükleme hareketi de Apple'ın Multi-Touch listesine ekleniyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi Muti-Touch kontrolüne eklenen bir diğer yenilik üç parmakla yukarı sürükleme hareketi ile Mission Control uygulamasına hızlıca ulaşılabiliyor.

Mail Uygulaması Yenilendi:

Mac'lerde benimde yetersiz gördüğüm bir uygulama olan Mail uygulaması yenilenmiş. Yenilenen Mail uygulamasında karşılıklı mailleşmeleri gruplama, ön izleme ekranında geliştirmeler, daha akıllı arama gibi daha pek çok küçük özellikler eklenmiş. Yine de uygulamayı değerlendirmek için denemek gerekecek gibi görünüyor.

AirDrop:

AirDrop uygulaması kablosuz bağlantı üzerinden dosya paylaşımı yapabilen bir uygulama, biraz Dropbox'a benzediğini söyleyebiliriz. Tek farkı ise konum bilgisini de işin içine katıyor olması. Aynı ağdaki bilgisayarlar arasında dosya paylaşımı yapmak bile öncesinde gereken ayarlamalar yüzünden zor olabiliyor. AirDrop'ta 50 metreye kadar yakınınızdaki AirDrop kullanıcıları uygulamada beliriyor ve onlarla hiçbir bir ön ayar olmadan dosya paylaşabiliyorsunuz. Dosya paylaşacağınız kişiyle aynı ağ üzerinde olmanız da gerekmiyor. Sağlıklı bir değerlendirme yapmak için sanırım bu uygulamayı da denememiz gerekecek.

Lion Server:

Lion X ile gelen bir diğer uygulama ise Lion Server. İşletim sisteminin dışında $49.99'dan satışa çıkacak olan uygulama, Mac'inizi bir sunucu haline getirmenizi sağlayacak. Sunucu üzerinde web siteleri yönetmek, e-posta sunucusu kurmak, diğer Apple ürünleriyle dosya paylaşımı yapmak ve iCall'unuzu yönetmek mümkün olacak. Detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Apple'ın açıklamasına göre Lion X'te 250'nin üzerinde yeni özellik bulunuyor. Ben sadece burada ön plana çıkan büyük değişim ve yeni uygulamaları yer verdim. Tabii ki tam bir değerlendirme yapmak için Temmuz ayını beklememiz gerekiyor. Hali hazırda Snow Leopard kullanan kullanıcıların 29.99 dolar ödeyerek Mac App Store üzerinde kolayca güncellemeyi yapabileceğini tekrar hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.